ophef na uitzending

Hielp Pro Deo een oplichter?

Het RTL 4-programma Pro Deo stond dinsdag Erik van den B. bij. Maar voor, tijdens en na de uitzending werd Televizier.nl overspoeld door mensen die schrijven dat Erik van den B. zelf een oplichter is. Blunder van RTL? 

De reacties op de uitzending van Pro Deo waren niet mals op deze site. Reageerders beweerden massaal dat hoofdpersoon Erik van den B. een gewetenloze oplichter was en het dus helemaal niet verdiende geholpen te worden door topadvocate Marielle van Essen.

Financieel 

Een greep uit de reacties: 'Deze man is een oplichter/crimineel die een spoor van vernieling en verdriet heeft achtergelaten door heel Nederland', schrijft Jos, 'Dit is iemand die vrouwen via datingsites ronselt om ze financieel uit te knijpen en dan naar de volgende vrouw te gaan', zegt Guido. En volgens Marijke wordt hij zelfs gezocht door justitie: 'De politie is allang naar hem op zoek, maar iedere keer vlucht hij weer.'

Gescreend

Mocht dit waar zijn, dan is het een pijnlijke kwestie voor RTL. Duizenden mensen met juridische conflicten wilden dolgraag geholpen worden door het programma. Dat een vermeende oplichter dan juist die kans wel krijgt, zou dan buitengewoon vervelend zijn.

Gesprek

Natuurlijk vroegen we RTL om een reactie. Een woordvoerder meldt desgevraagd dat de redactie van Pro Deo niet de persoon maar vooral de zaak onderzoekt, al hebben ze wel een gesprek gevoerd met Van den B. „De cliënten worden gescreend in een persoonlijk gesprek en de aangedragen case als ook het opgebouwde dossiers wordt op juridische gronden beoordeeld." 

Twijfels

In de uitzending van Pro Deo beweerde Erik van den B. dat buiten zijn medeweten ooit een lening van 5000 gulden werd afgesloten en dat hij daarom al jaren wordt lastiggevallen door een incassobureau. Gedurende de uitzending uitten advocate Mariëlle van Essen en presentator Martijn Krabbé al hun twijfels over het verhaal van Van den B. Uiteindelijk trof de strafpleiter een schikking met het incassobureau en kwam het niet tot een rechtszaak.

Reageren