'Apollo Henkie' en de verovering van de maan

16 juli 2009 15:15 | overig-tv-nieuws | Door Televizier

De wereld stond op z'n kop toen in de vroege ochtend van 21 juli 1969 (Nederlandse tijd) astronaut Neil Armstrong zijn linkervoet op de maan plantte.

Hij sprong, niet gehinderd door de zwaartekracht, in zijn witte pak wat rond over de kale vlakte en plantte met zijn inmiddels ook neergedaalde collega Edwin Aldrin de Amerikaanse vlag. Ze verzamelden een partij maanstenen, zetten meetinstrumenten neer en lieten enkele souvenirs achter (waaronder een olijftak bij wijze van vredesgebaar: je weet maar nooit).

Wereldberoemd
Toen stapte het tweetal weer in de maanlander die hen terugbracht naar de Apollo 11 en keerden ze samen met hun achtergebleven medereiziger Michael Collins huiswaarts, een tocht van 405.500 kilometer. Moe maar voldaan, wat licht in het hoofd en wereldberoemd.

Apollo Henkie
Zeshonderd miljoen televisiekijkers waren er wereldwijd getuige van. Ook Nederland kon meegenieten van de historische zwartwit-beelden en deed dat massaal. Rudolf Spoor regisseerde de studio-uitzending en de presentatie kwam voor rekening van Henk Terlingen (1941 – 1994), alias 'Apollo Henkie'.

Maanlanders
Aan hem is vanavond Profiel gewijd (22.40 Ned. 2). Henk, die indertijd ook artikelen schreef voor Televizier, werd door zijn gevleugelde commentaar in Nederland net zo beroemd als de maanlanders. De NOS gedenkt de historische mijlpaal met een tweedelige uitzending, Man op de maan.

Ins en outs
In de eerste aflevering (20.55 Ned. 2) neemt Joost Karhof alle ins en outs van de trip nog eens door met Rudolf Spoor en ruimtevaartdeskundige Piet Smolders. Wat ging eraan vooraf? Waarom moest de mens zo nodig naar de maan? Hoe verliep de reis? Wat heeft het uiteindelijk voor zin gehad?

Live-opnamen
In deel twee (23.25 Ned. 2) flitsen, voor zo ver bewaard gebleven, de live-opnamen van die memorabele nacht en ochtend in 1969 voorbij. Rudolf Spoor en Piet Smolders lichten de beelden ter plekke toe.