'Hilversum' reorganiseert

2 november 2009 15:45 | overig-tv-nieuws | Door Televizier

Langzaam maar zeker begint het personeel van de grote Hilversumse omroepen en zenders te voelen dat er mindere tijden aankomen. Of het nu de economische crisis is, of de toetreding van nieuwe omroepen tot het publieke bestel.

Update 03-10-2009:
Voorlopig geen acties bij RTL.


Meer informatie onderaan het originele bericht.

---

De directies van KRO en RTL willen in ieder geval al gaan bezuinigen en het personeel ziet de bui al hangen. Plus: waar rook is, is vuur. Ook het personeel van andere omroepen houdt de ontwikkelingen dus scherp in de gaten.

Bezuinigingen
Bij RTL is het vooralsnog het meest spannend. Eerder in 2009 werd bekend dat RTL Nederland twintig procent moet bezuinigen, omdat de omzet van de zendergroep in de eerste zes maanden een slordige 35 miljoen euro lager was ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

RTL: ATV geschrapt
De onderhandelingen voor een nieuwe CAO voor het RTL-personeel liepen al een tijd en RTL heeft een flink eisenpakket op tafel gelegd. Zo wil de zendergroep onder meer de ATV-dagen afschaffen zonder dat het personeel daarvoor op een andere manier een vergoeding krijgt. Ook zouden vergoedingen voor het werken in weekenden en avond- en nachturen worden verlaagd.

Stakingen?
Het personeel van RTL is het daarmee oneens. Zelf hadden ze al een loonoffer voorgesteld zonder dat de arbeidsvoorwaarden zouden veranderen, maar dat was voor RTL niet genoeg. De CAO-onderhandelingen zijn uiteindelijk dan ook stukgelopen.

Onder het personeel is het woord 'staking' inmiddels gevallen. In het RTL-pand in Hiversum zijn de eerste posters met een gebroken hart en de tekst 'Houdt RTL wel van mij?' al aan de muur gehangen.

KRO: minder geld
Bij de KRO komt de 'crisis' uit een andere hoek: die van de uitbreiding van de publieke omroep, met de komst van omroepen als Wakker Nederland en Powned. Omdat alle omroepen samen altijd ruwweg dezelfde zak geld krijgen, moet nu hetzelfde geld onder meer omroepen verdeeld worden. Dat betekent dus: per omroep minder geld.

Bezuinigingen?
De KRO wil vijf procent bezuinigen en gaat reorganiseren. Zo wil de directie de hoogte van de ontslagvergoeding afhankelijk maken van de door de vertrekkende medewerker te ontvangen sociale verzekeringsgelden. Met name de oudere werknemers met de meeste dienstjaren worden hierdoor benadeeld, zo protesteren vakbond en personeel, maar de directie wil geen duimbreed toegeven.

Beter sociaal plan
Het KRO-personeel heeft een wensenlijst aan de directie aangeboden in de vorm van een petitie. Daarin doet het personeel de oproep om het sociaal plan van de omroep te verbeteren, zodat ontslagen medewerkers een goed vertrek krijgen.

Zo willen ze dat de zoektermijn voor het vinden van een andere baan wordt verlengd, er een apart budget komt voor opleidingen en de ontslagvergoeding wordt verhoogd. Maar vooralsnog geeft de KRO-directie niet thuis.

Fundamenteel debat over omroep
Wie van de KRO-directie op een ander vlak wel thuis gaf, is KRO-directievoorzitter Koen Becking. Die riep op tot "een fundamenteel debat over de waarde en de aard van de publieke omroep".

"Er is een ingrijpende verbouwing nodig, maar juist om de oorspronkelijke architectuur opnieuw aan het licht te brengen," zo schreef hij.

Nieuwe inrichting
De KRO-leider wil geen opheffing van de publieke omroep, maar wil wel kijken naar hoe de publieke omroep af kan stappen van het simpelweg opnieuw inrichten van de drie netten, zodat de omroepen weer beter herkenbaar kunnen worden gemaakt.

Bij de buren
Waar rook is, is vuur. En dus ziet ook het personeel van andere zenders en omroepen met lede ogen aan hoe hun directies op zoek gaan naar geld. Soms, zoals bij de NPS, proberen ze het op andere manieren te krijgen. Maar het gaat ook op micro-niveau. Er zijn verhalen over directiesecretaresses die werden vervangen door stagiaires, die hetzelfde werk moesten doen als hun professionele voorgangers.

Camjo
Redacties van programma's worden ingeperkt, vacatures niet meer ingevuld. De 'camjo' is al jaren gemeengoed, maar steeds vaker worden geen opgeleide redacteuren meer gebruikt, maar stagiaires. En dat omroepen graag gebruik maken van van YouTube geripte filmpjes, is ook bekend. De vraag die veel omroepmedewerkers zich dan ook stellen is simpelweg: waar stopt het?

---
RTL pand gebouw RTL hoofdkantoor

Update 03-10-2009:
Voorlopig geen acties bij RTL.

Kennelijk was dreigen voor de medewerkers van RTL voorlopig even genoeg. Vlak voordat personeel van de commerciƫle zender wilde gaan vergaderen over te voeren acties, kwam de directie van de zender met een aantal toezeggingen over de cao-eisen.


Volgens een woordvoerder van vakbond NVJ heeft RTL beloofd dat de extra vergoeding voor weekend-, avond- en nachtdiensten voorlopig niet verdwijnt.

Met die toezegging is volgens de woordvoerder het meest heikele punt uit de situatie opgelost. Medewerkers die veel weekend-, avond- en nachtdiensten draaien, zouden er anders in sommige gevallen tot driehonderd euro per maand op achteruit zijn gegaan.

De NVJ wil nu weer met RTL Nederland rond de tafel gaan om opnieuw onderhandelingen te voeren. Zolang RTL zich aan de afspraken houdt, tenminste. Acties worden nog steeds niet uitgesloten, maar de NVJ laat dit afhangen van de toekomstige houding van de RTL-directie.