2008: Dik

Buitensporig snoepen. Er zijn mensen die het doen als ze zich eenzaam voelen of als ze gewoon even niet lekker in hun vel zitten. Of om de tijd te doden. En dat gebeurt straks vast ook tijdens de repetities voor het Gouden Televizier-Ring Gala 2008.

"Live vanuit Carré is dit het Gouden Televizier-Ring Gala! Hier is uw gastheer: Frits Sissing!" Als soortgelijke woorden straks klinken, is er al de nodige voorbereiding aan vooraf gegaan. In mei vinden de eerste besprekingen plaats. Op dat moment is alleen de eindredactie erbij betrokken. Dan worden de grote lijnen uitgezet voor de live-uitzending van 24 oktober. Wat wordt dit jaar de rode draad van de uitzending?

Er is een trend in televisieland: de hang naar die typische gezelligheid van vroeger. Je ziet het aan programma's zoals Ik hou van Holland en Wie ben ik..? Of aan mijn nieuwe programma This is your life, dat dit najaar start, het oude In de hoofdrol van Mies Bouwman. Na een lange periode van reality-tv willen mensen tegenwoordig weer gezellig amusement. Tijdens het Gouden Televizier-Ring Gala willen we dat gevoel ook uitstralen.

Pas twee weken voor de uitzending worden de presentatieteksten geschreven. Zodra ik die heb, neem ik ze rustig door. Bekt het allemaal wel lekker? Gaandeweg passen we hier en daar wat aan en langzaam krijgt zo’n tekst zijn definitieve vorm.

In de week van de uitzending wordt op woensdag in Carré pas het decor gebouwd. De volgende dag kan de regisseur voor het eerst met de camera's repeteren. 's Avonds hebben we een presentatiedoorloop en vrijdag is overdag de enige volledige gezamenlijke repetitiedag. Dat is zeker spannend. Voor volledige generale repetities is soms zelfs geen tijd. De shownummers zijn het ingewikkeldst en nemen de meeste tijd in beslag. Repetities lopen vaak uit.

Op een gegeven moment moet je gewoon stoppen, anders blijf je schaven. Zodra we live gaan, is iedereen scherp en alert. Natuurlijk gaat er nog genoeg mis. Als bijvoorbeeld iemand een kwartier voordat ze op moet uit haar jurk scheurt, geeft dat achter de schermen veel stress. Maar de kijker merkt daar helemaal niets van.

Om vooraf honderd procent tevreden te zijn, zou je eigenlijk meer moeten repeteren. Daar is geen tijd voor en dat is maar goed ook. Het zou namelijk funest voor mij zijn. Het lastige aan mijn vak is dat ik veel moet wachten. Zeker bij repetities. Ik kan niet even de deur uitlopen. Als de regisseur mij nodig heeft, moet ik klaar staan. Anders hou ik de boel op.

Ik kijk dus een beetje mee met de repetities van anderen en lees mijn teksten nog maar eens door. Ondertussen snoep ik. Er liggen allemaal Marsen, Snickers en Lions klaar die mij hoopvol aankijken. Ik moet oppassen dat ik me daar niet volledig aan te buiten ga. Want straks ben ik degene die tijdens de uitzending uit zijn kleren scheurt. Het blijft live televisie. Dus niets is uitgesloten.

Frits Sissing
Presentator Gouden Televizier-Ring Gala

Reageren