2008: Glamour in de polder

Als er in Nederland een groots glamourfeest is, worden onze sterren vaak met enorme limousines bij de rode loper afgezet. In hun galajurken en smokings lopen ze vervolgens stralend langs fans en flitsende fotografen. Dat is meestal het startsein van een schitterende glamouravond.

Jaren geleden heb ik het bedrijfsleven ingeruild voor een baan bij de televisie. De magie van de TV en die hele wereld eromheen trok mij ontzettend. Daar hoort glamour natuurlijk ook bij. Als ik aan glamour denk, zijn de eerste woorden die in me opkomen: glitter, feestelijk, stijlvol, uiterlijk, galajurken en smokings. Ik hou ervan.

Ik voel mij lekker in een smoking. Ik heb er tegenwoordig zo vaak een aan dat het voor mij niet anders aanvoelt dan een gewoon pak. Mijn eerste smoking had ik vanaf het moment dat ik ging werken. Die gebruikte ik vooral voor bruiloften. Mooie lakschoenen - die het allemaal nòg iets feestelijker maken - heb ik pas sinds ik voor de televisie werk. Er hangen inmiddels drie smokings in mijn kast. De één heeft weer net een ander revers dan de andere. Voor de rest lijken ze veel op elkaar, maar je kunt wel variëren met overhemden en strikjes.

Vrouwen kunnen pas echt uitpakken. Met prachtige jurken, make-up, glittertjes en mooie sieraden. Ik vind het erg leuk als mensen speciaal voor een glamouravond extra aandacht aan zichzelf besteden om er dubbel zo goed uit te zien. Het gaat erom dat je samen een bijzondere sfeer kunt neerzetten, door de manier van kleden en door je gedrag. Het Gouden Televizier-Ring Gala is het grootste glamour evenement in Nederland. Dat het vanuit Carré wordt uitgezonden draagt extra bij aan de grandeur van de avond.

Stelt glamour in Nederland eigenlijk wel wat voor? Ik denk van wel. Maar het is natuurlijk anders dan in de Verenigde Staten. De sterren zijn daar groter, het publiek is er hysterischer en bovendien is er veel meer geld om feesten grootser aan te kunnen pakken. In Nederland hebben we sterren. Daar hebben ze megasterren. In Amerika komt er veel meer pers op af. En dat speelt ook een grote rol: als je over zo'n rode loper loopt, is het toch leuk om er zo goed mogelijk uit te zien voor de foto.

Maar we doen erg ons best in Nederland. Ook hier worden de sterren in stijl naar rode lopers gereden. Dat er vaak maar twee limousines zijn die rondjes rijden en alle sterren twee straten verderop oppikken (waar sommigen misschien net hun fiets hebben geparkeerd), doet er niet toe. Het draait erom dat alles er flitsend uitziet en een evenement een feestelijke en sprankelende uitstraling krijgt. Volgens mij is dat voor het publiek ook het allerleukste.

Ik ga mijn lakschoenen alvast maar weer oppoetsen. Voor je het weet is het 24 oktober.

Frits Sissing
Presentator Gouden Televizier-Ring Gala

Reageren