2008: Het allerleukste

Afgelopen maandag was het zover: om 09.00 uur arriveert de notaris om de stemming en de uitslagen te controleren. Negen afzonderlijke verkiezingen (vijf voor de televisieprijzen en vier voor de radioprijzen) hebben gedurende drie uur haar volle attentie. Via de computer worden alle uitslagen gecontroleerd

Natuurlijk wordt bekeken wie er vanuit de omroepen en productiehuizen hebben gestemd (dat mag niet, dus die stemmen worden geschrapt). En dan vlak voor het middaguur geeft ze aan dat alles is gecheckt, zet ze haar handtekening en staan de genomineerden vast.

Wie het zijn? Tja, dat houden we nog heel even geheim. Woensdagavond (1 oktober) maakt Shownieuws op SBS6 (19.25 uur) de genomineerden voor de televisieprijzen bekend. De volgende ochtend worden de genomineerden voor de radioprijzen bekend gemaakt bij het Radio 538-programma Evers Staat Op, twee jaar geleden de winnaar van de eerste Gouden RadioRing.

Voor mij komt woensdag het allerleukste: ik mag de genomineerden blij maken met het nieuws dat ze kans maken op een van die prestigieuze televisieprijzen. Het is geweldig om de reacties te horen. De één begint te gillen, de ander is sprakeloos, een derde vraagt zich hardop af of dit soms een grap is? Nee, het is geen grap, het is echt: je bent genomineerd en je wordt op 24 oktober verwacht in Carré in Amsterdam. Je voelt als het ware hun trots en blijdschap door de telefoonlijn vloeien. Prachtig om dat te ervaren.

Vervolgens breng ik Shownieuws op de hoogte. De redactie van het tv-programma rukt met een paar cameraploegen uit om van een aantal genomineerden een eerste reactie te vragen. En dat kunnen jullie woensdagavond allemaal bekijken.

De volgende ochtend zijn de radioprijzen aan de beurt. Alle genomineerden worden bekend gemaakt in het programma van Edwin Evers op Radio 538. Samen met Arjan Snijders van de AVRO-radio word ik rond 07.30 uur in de studio verwacht. Ergens tussen 8 en 9 uur hoor je de namen. En Edwin kennende zal hij samen met zijn team z'n best doen om wat reacties te krijgen.

Kijken en luisteren dus!

Peter Houben
Hoofdredacteur Televizier

Reageren