2008: Hou het kort

Tijdens het Gouden Televizier-Ring Gala krijgen we hopelijk een aantal mooie dankwoorden van winnaars voorgeschoteld. Zo'n 'acceptance speech' wil helaas ook nog wel eens verzanden in opgewonden geschreeuw. Dat vind ik helemaal niks. Ik hoor er liever eentje die to the point is, spitsvondig en inhoudelijk.

Een goede 'acceptance speech' moet aan enkele voorwaarden voldoen. Het liefst moet er humor in zitten. Of emotie. Als een winnaar erg geëmotioneerd is, is de tekst eigenlijk helemaal niet meer belangrijk. Het gaat er vooral om dat die emotie voor de kijker ècht is. Bij wijze van spreken zou je zelfs een boodschappenlijst kunnen oplezen... Maar in de praktijk is dat – voor zover ik weet – nog nooit gebeurd.

Verder mag een speech niet te lang zijn. Dat zeg ik vooral als programmamaker. Twee minuten is het maximum. Bij de uitreiking van de Musical Awards is dat altijd makkelijk. Daar hebben we een groot live orkest. Zodra dat weer gaat spelen is het signaal duidelijk: 'NU AFRONDEN!' Zoiets is er bij de Televizier-Ring niet. We kunnen natuurlijk gewoon de microfoon uitzetten als de tijd om is. Maar dat is bijna net zo cru als wanneer we - bij wijze van subtiele hint - de speechende winnaar met een zwemhaak de coulissen zouden intrekken.

Tijdens een 'acceptance speech' bedanken de winnaars vaak allerlei mensen. Dat is lastig. Het is namelijk onvermijdelijk dat je personen vergeet die ook hun steentje hebben bijgedragen aan het succes. Al is het een kiezelsteentje. Het maakt daarbij trouwens wel uit om welke prijs het gaat. Als je de Gouden Televizier-Ring wint, zul je vooral je team medewerkers en producenten bedanken. De Zilveren Televizier-Ster is een persoonlijkheidsprijs. Dankwoorden zijn dan persoonlijker. Dat zou ik in ieder geval doen.

Maar ik maak me geen illusies. Voorlopig verwacht ik zelf niks te winnen. Volgens mij is het moment waarop ik carrièreprijzen win – zoals Televizier-Sterren en -Ringen, Emmy's, Grammy's, Oscars en Nobelprijzen – nog zeker niet aangebroken. Mocht dat ooit wel gebeuren, dan zou ik bij een persoonlijkheidsprijs de mensen bedanken die bepalend zijn geweest voor mijn carrière.

Wat dan eigenlijk het belangrijkste is: het thuisfront. Dat mag je nooit vergeten. Als presentator werk je onregelmatige uren. Op zondagen klinkt het bij mij thuis vaak: 'moet je nou alweer de hele dag werken?' Daarnaast kun je niet meer anoniem door het leven, wat natuurlijk ook invloed kan hebben op mijn vrouw en twee dochters. Dus als ik ooit in de prijzen val, zijn zij de voornaamste personen die ik bedank.

Degenen die deze week te horen krijgen dat ze tot de genomineerden behoren, hebben nog drie weken de tijd om hun speech voor te bereiden. Succes. Maar hou het wel kort, hè…

Frits Sissing
Presentator Gouden Televizier-Ring Gala

Reageren