2008: Jammer

"Peter, dat is echt geen probleem. Nemen je dochters nog vriendinnen mee?" Als hoofdredacteur van Televizier en dus als organisator van de verkiezing van de Gouden Televizier-Ring, gaan veel studiodeuren voor je open.

Als je aanwezig wilt zijn bij een televisieshow, krijg je de mooiste plek, mag je iedereen meenemen en word je met alle egards ontvangen. Je kinderen mogen met de tv-sterren op de foto, krijgen een handtekening en bovendien heerlijk te eten en te drinken. Pa wordt ondertussen vriendelijk begroet door de producent. Hij slaat zijn arm om je schouders en nodigt je uit voor een drankje en een hapje achter de coulissen.

"Heb je de presentator al gesproken? Ah, kijk, daar zit hij. Hé Pietje, dit is Peter Houben, de baas van de belangrijkste televisieprijs van Nederland. En die ga jij winnen dit jaar, toch?"

Ieder jaar ontmoet ik ze weer, die paar mensen die denken dat het zo werkt: de hoofdredacteur wordt gedurende het hele jaar op allerlei manieren bewerkt in de hoop dat hij ervoor gaat zorgen dat het ene programma de Gouden Televizier-Ring wint. En die gedachte is jammer.

Het doet onrecht aan de redactie van Televizier en het productieteam van de AVRO die de afgelopen maanden keihard hebben gewerkt. Niet alleen aan de zwaar beveiligde stemsite, maar ook aan de eerste selectie van de programma's en presentatoren, de besprekingen met de notaris, de opzet van de live-uitzending, het uitnodigingenbeleid, het maken van de Gouden Televizier-Ring en de Gouden RadioRing, enzovoort.

Alles wordt er aan gedaan om de verkiezing van de belangrijkste televisieprijzen betrouwbaar te laten verlopen en prachtig in beeld te brengen. Het hele team waakt daarvoor, de hoofdredacteur staat er voor, de notaris controleert. En dat weet (bijna) iedereen!

Overigens liet mijn vrouw mij afgelopen weekend weten dat ze een splinternieuwe Ferrari toch best leuk zou vinden...


Peter Houben
Hoofdredacteur Televizier

Reageren