2008: Record

De verkiezing van de Gouden Televizier-Ring en de Gouden RadioRing leeft vanaf het moment dat de stembus open is. Direct wil iedereen weten hoe de verkiezing verloopt.

Staat mijn favoriete programma in de top 5? Wie leidt er bij de vrouwen? Is het weer Anita Witzier of Wendy van Dijk, of zijn er verrassingen? En hoe zit het bij de radio? Giel zal die Ring toch wel winnen dit jaar?

Mijn kantoor wordt nu veel vaker bezocht, ik krijg meer emailtjes en ik word vaker gebeld. Want velen weten inmiddels dat de notaris en ik als enigen de stemming in de gaten kunnen houden. Wij zien wie de lijsten aanvoeren. Wij zien de stijgers en de dalers. Wij weten precies hoe de verkiezing verloopt.

Maar ik moet je teleurstellen, tot begin oktober doen we bijna niets met deze wetenschap. In tegenstelling tot vele andere verkiezingen, geven wij geen tussenstanden en doen wij niet aan exit-polls. Tussenstanden beïnvloeden namelijk het gedrag van de stemmers, en dat willen we hoe dan ook voorkomen bij deze onafhankelijke verkiezing. En trouwens, andere media hebben die rol al op zich genomen: er zijn genoeg websites en programma's die jou van een mening willen voorzien.

Wat we wel bekend kunnen maken, is het aantal stemmen dat is uitgebracht. En dat is echt ongekend dit jaar. Op het moment dat ik dit schrijf, is het dinsdag 9 september 10 uur 's ochtends. In totaal zijn er nu 48.328 stemmen uitgebracht op de prijzen. Bijna 50.000 stemmen in een week tijd! Als de stemming in dit tempo blijft verlopen, breken we over een paar dagen het record van vorig jaar (ruim 60.000 stemmen in de voorronde).

Ja, de Ring-verkiezingen leven als nooit tevoren, en ze zijn zelf de voorlopige winnaars!

Peter Houben
Hoofdredacteur Televizier

Meer over:

Reageren