2008: Sprong in het diepe

Op zo'n drie kilometer hoogte uit een vliegtuig springen: het is natuurlijk totaal iets anders dan het presenteren van een groots opgezette live televisie-uitzending. Toch zijn er zeker ook overeenkomsten.

De eerste keer deed ik het met Renate Schutte en daarna met Nelleke van der Krogt. Dit jaar ben ik op mezelf aangewezen. Voor de duidelijkheid: ik heb het over het presenteren van het Gouden Televizier-Ring gala. Het staat nu al vast dat de adrenaline straks door mijn lijf zal gieren.

Ooit heb ik één keer een parachutesprong gemaakt. Dat was vijftien jaar geleden tijdens een uitje met wat oude studievrienden. Vooraf kregen we instructies en we hadden natuurlijk ook 'droog' geoefend. Eenmaal in de lucht dacht ik: "Ik ben hartstikke gek dat ik uit dit vliegtuig ga springen!" Toen ik uiteindelijk toch de diepte indook, leek het bijna alsof mijn lichaam explodeerde. Wat een heerlijke adrenalinekick!

De sprong die ik maakte was een duo-sprong. Je zit aan elkaar vast en moet voor de volle honderd procent op de ander kunnen vertrouwen. Dat is tijdens een duo-presentatie ook zo. Je kunt op de ander terugvallen als het nodig is. Je zet samen een mooie sfeer neer en maakt bijvoorbeeld even een grapje als dat voor de ontspanning nodig is.

In mijn eentje presenteren is ook leuk. Juíst omdat ik het dan helemaal zelf moet doen. Je hoeft niet te schakelen met de presentatieteksten van de ander. Maar het is ook zwaarder. Omdat je de hele tijd zelf aan het woord bent, kun je niet even vijf minuten niks doen in de coulissen. Je moet er permanent bij blijven. Zowel fysiek als mentaal.

Alleen of niet. Het Televizier-Ring gala is ook een sprong in het diepe. Tijdens de repetities kun je nog 'droog' oefenen. Maar alles wordt anders als je weet dat er tijdens de uitzending miljoenen ogen op je gericht zijn. Wanneer je uiteindelijk die spotlights induikt, moet je er gewoon staan. Daar krijg ik een enorme adrenalinekick van die mij helpt om extra scherp te zijn.

Inmiddels heb ik al veel ervaring met grote liveshows. Maar het Gouden Televizier-Ring gala is toch andere koek. Dat komt vooral door het publiek. Carré zal straks gevuld zijn met tv-collega's. Die reageren toch anders dan een 'gewoon' publiek. Ze zijn afwachtend en laten zich minder snel verleiden door de magie van de televisie. Een verwend publiek is altijd lastig.

Toen ik die ene keer uit dat vliegtuig sprong, gilde ik tijdens de vrije val van pure opwinding de longen uit mijn lijf. Maar als we straks op 24 oktober live gaan vanuit Carré, beloof ik dat ik mezelf in toom zal houden.

Frits Sissing
Presentator Gouden Televizier-Ring Gala

Reageren