2008: Wie oh wie..?

Rond deze tijd van het jaar beginnen veel van mijn televisiecollega's zich vaak net iets anders te gedragen. Zie ik daar een trillend lipje? Wiebelde die andere collega altijd al zo op zijn stoel (of erger: met de camera)? Het gedrag houdt het midden tussen lichte nervositeit en ingehouden opwinding.

Ook nu zie ik het weer om me heen gebeuren. En ik weet precies wanneer het ophoudt en het normale leven weer verdergaat. Voor de meesten dan. Want op 24 oktober wordt tijdens een grootse live televisieshow bekend wie de absolute hoofdprijs in de wacht sleept: de Gouden Televizier-Ring.

Al 43 jaar is het de meest gewilde prijs in televisieland. Als je niet ooit bent bijgeschreven in het illustere rijtje van winnaars, tja wat dan... Niet vreemd dus dat die gedachte sommige collega's lichtelijk nerveus maakt. Maar er is altijd nog volgend jaar. Of het jaar daarop.

Je moet in de tussentijd wel wat gepresteerd hebben. Bewijzen dat je geen eendagsvlieg bent. Jaren moet je al aan de top staan en je moet echt een kijkcijferhit hebben waar de volgende dag bij de koffieautomaat over gesproken wordt. Zo'n programma waar iedereen zeker voor thuis blijft. Het is de droom van iedere tv-maker. En een traktatie voor de kijkers.

Vroeger was ik zelf een behoorlijke televisiejunk. Om puur praktische redenen kan ik tegenwoordig niet elke avond voor de buis zitten. Als kind deed ik dat wel. Ook volg ik de jaarlijkse uitreiking van de Televizier-Ring al sinds 1970.

Dit fantastische evenement was voor mij altijd het hoogtepunt van het televisiejaar. En dat is het nog steeds. Het oude seizoen wordt ermee afgesloten, maar de glamourous gala-uitzending is ook als een vuurpijl die met een knal het nieuwe seizoen inluidt.

Maar het gaat vooral om die ene hoofdprijs. Welk programma zal dit jaar aan de analen van de Nederlandse televisiegeschiedenis worden toegevoegd? De concurrentie is moordend. De prestigieuze prijs is juist zo gewild omdat het een publieksprijs is. De kijker beslist. Vanaf nu staan de lijnen wagenwijd open, zoals dat in tv-jargon heet.

Op deze site kunnen jullie stemmen op het beste, leukste, ontroerendste en interessantste programma van het afgelopen seizoen. Is dat Boer zoekt vrouw, Op Zoek naar Evita, Wie is de Mol? Of geniet je vooral van RTL Boulevard, In Europa of Holland's got talent?

Wij als programmamakers hebben ons best gedaan. Nu is het aan jullie. Waarom? Gewoon omdat het leuk is om complimenten uit te delen. Omdat je wekenlang van een programma hebt genoten en dat zo kan laten blijken. Door één simpele muisklik. Laat jouw stem dus niet verloren gaan. Wij zijn erg benieuwd naar jullie keuze. Op het zenuwachtige af.

Oh ja, als je toch op deze site bent om te stemmen, stem dan ook even op jouw favoriete televisiepresentatrice en -presentator. Voor die laatste categorie heb ik nog wel een suggestie...

Frits Sissing
Presentator Gouden Televizier-Ring Gala

Reageren