Bikkel

Tien jaar geleden richtte Bart de Graaff de omroep BNN (Bart's Neverending Network) op. Wat als een grap leek te beginnen, bleek al snel realiteit: hij wist 60.000 leden te werven en brak daarmee het vastgeroeste publieke bestel open.

BNN ontwikkelde zich al snel tot het brutaalste jongetje van de klas, met Bart als de grote leider van het zooitje ongeregeld. Helaas overleed hij op 25 mei 2002 aan de nierziekte waaraan hij al zo lang leed. Vanwege het jubileumjaar van BNN werd de documentaire Bikkel – Bart's bijnaam - over hem gemaakt.

Tegenslagen
In Bikkel richt Bart zich rechtstreeks tot de kijker. Via een voice-over, die samengesteld is uit alle interviews die hij ooit gaf, vertelt hij over zijn leven. Hoe zijn chronische nierziekte hem iedere keer weer in het ziekenhuis deed belanden en een normale carrière in de zaak van zijn vader onmogelijk maakte.

Humor
Maar ook en vooral hoe hij die tegenslagen wist te overwinnen met zijn humor en zijn ongekende doorzettingsvermogen. ''Als je de film hebt gezien, is al je zelfmedelijden pleite'', zei presentator Eddy Zoëy een paar maanden geleden treffend, toen de film in première ging.

Reageren