Creativiteit in De Troon

4 maart 2010 12:00 | overig-tv-nieuws | Door Televizier

Binnenkort maakt Nederland kennis met koning Willem I, II en III, in de gloednieuwe serie De troon. Het verhaal is gebaseerd op het boek 'Voor de troon wordt men niet ongestraft geboren', dat ondanks wat afkeuring niet verboden werd door het koninklijk huis. Dat wil echter niet zeggen dat scenarioschrijver Ger Beukenkamp zich precies aan de geschiedenislessen gehouden heeft: "Het is tenslotte drama en geen documentaire over ons koningshuis".

De groots opgezette productie van De troon heeft een kostuumdrama opgeleverd dat Nederland niet vaak eerder zag. Dat ging echter niet zonder slag op stoot.

Budget
In Avrobode zegt Simone van den Ende, hoofd drama van de AVRO: "Alleen met een beperkt budget en de belofte dat het eind 2009 af moest zijn, konden we deze productie maken. Dus zijn we als een idioot aan het werk gegaan."

In nood worden soms de beste oplossingen gevonden. De troon moest voor 3 tot 5 miljoen euro gemaakt worden. Een schijntje, en dus vertrok de opnameploeg uit Nederland en ging naar Hongarije. Van den Ende: "Omdat het een zeer professioneel filmklimaat heeft, kun je hier een stuk efficiënter werken. Bovendien is Hongarije rijk aan uitgestrekte landschappen, paleizen, kastelen en kerken zoals we die een paar eeuw geleden in Nederland ook nog kenden."

Geschiedvervalsing?
Wie De troon kijkt, ziet dus een drama dat gebaseerd is op de werkelijkheid, waarbij de fictie vaak vooral gebruikt is om (financiële) beperkingen te omzeilen. In KRO Magazine vertelt Ger Beukenkamp hoe hij soms creatief moest zijn om de serie te schrijven.

"De omstandigheden rond de dood van Willem II, bijvoorbeeld. In de winter was hij bij de tewaterlating van een schip in Rotterdam. Het vroor, en toen is hij uitgegleden op het trappetje. Hij kwam heel naar terecht, had pijn en wilde niet naar zijn vrouw Anna Paulowna in Den Haag, maar naar zijn vriend bisschop Zwijsen in Tilburg. Die woonde in een soort neppaleisje, het huidige gemeentehuis van Tilburg. Daar is hij vier dagen later overleden."

En dan komt de clou: "Maar ja, een scheepswerf in de winter, dat was niet te verwezenlijken. Dus toen heb ik besloten dat koning Willem II in het paleisje in Tilburg van een trap valt. Hij flikkert vijfentwintig meter naar beneden, dat is met een stuntman gefilmd. Dat is natuurlijk wel geschiedvervalsing, maar het is tenslotte drama en geen documentaire over ons koningshuis."

Meer
Een andere locatie, maar wél een val én een dode koning. De improvisaties maken De troon tot een realistische dramaserie, en het resultaat mag er zijn. De zesdelige serie gaat tachtig personages laten zien, op evenzoveel locaties. Meer daarover is te lezen bij de grote kijktip op Televizier.nl (klik hier).