D66 bezuinigt wel, niet op omroep

22 maart 2010 14:30 | overig-tv-nieuws | Door Televizier

Even was de publieke omroep afgelopen weekend flink in beroering, nadat een concept verkiezingsprogramma van D66 uitlekte waarin de partij voorstelde om de publieke omroep 200 miljoen euro, bijna 30 procent van het totale budget, te laten afslanken. Alles liep echter met een sisser af.

De beroering begon toen afgelopen vrijdag het gerucht de wereld in kwam dat politieke partij D66 in een concept verkiezingsprogramma zou hebben voorgesteld dat er op de publieke omroep 200 miljoen euro bezuinigd zou moeten gaan worden.

Het aantal omroepen moest van 24 naar 10, de Wereldomroep zou komen te verdwijnen en de drie omroeporkesten die al decennia lang bestaan, zouden geen financiering meer krijgen.

'Marginalisering'
Omroepvoorzitter Henk Hagoort reageerde met een brief, die weer uitlekte naar persbureau Novum nieuws. In de brief waarschuwde Hagoort: "Wij begrijpen dat er in tijden als deze overal bezuinigd moet worden. Ook in Hilversum. Maar dit zijn percentages die leiden tot een marginalisering van betekenisvol publiek en cultureel erfgoed."

De gevolgens van de plannen doken overal in de pers op. Zo zouden er direct bijna 2.000 banen verloren gaan, zou de kwaliteit van de programma's afnemen (en dus de inkomsten van de STER dalen) en zouden er indirect bij leveranciers van de omroep nog talloze extra banen sneuvelen. De Wereldomroep zelf deed ook een duit in het zakje, door te benadrukken wat voor werk de omroep doet, en hoe lang dat al goed gaat.

Maar maandag bleek alle commotie al niet meer nodig: namens D66 verklaarde Joris Backer, voorzitter van de commissie die het D66-verkiezingsprogramma schrijft, in het AD. "Wij willen niet snijden in het aantal omroepen, de Wereldomroep of de omroeporkesten. Zoveel geld bezuinigen op het bestel is ondoenlijk."

Verleden
Wat D66 dan wél van plan is, is overigens nog niet duidelijk. Tijdens een D66 partijcongres op 16 april zal het definitieve verkiezingsprogramma aangenomen worden.

Het verleden van D66 ten opzichte van de publieke omroep stemt niet positief: vijf jaar geleden veroorzaakte de partij nog veel opschudding, toen toenmalig staatssecretaris van cultuur Medy van der Laan een plan probeerde door te drukken waarbij de omroep NPS zou verdwijnen. Van der Laans plan stierf niet veel later een stille dood.