De avond van de smaak

Worden kinderen hyperactief van suiker? Gaat de liefde van de man echt door de maag? Stimuleert chocola detzelfde 'pretgebieden' in onze hersens als seks? Wie het weet, mag het zeggen.

Als afsluiter van de hele Week van de smaak (afgelopen week) legt quizmaster Jürgen Raymann vanavond twee teams van drie BN-ers 35 soortgelijke vragen voor in De avond van de smaak. Bovendien stelt hij met testjes hun goede smaak op de proef.

Voedsel fabeltjes
Pierre Wind, meesterkok en 'smaakprofessor', maakt zich nuttig als jurylid en hakt bij twijfel knopen door. Als je alle drie de vragen (zie boven) met een volmondig ja hebt beantwoord, zou hij er één hebben fout gerekend. Het is namelijk niet wetenschappelijk bewezen dat kinderen gaan stuiteren van suiker. Sterker nog, het heeft volgens sommige geleerden zelfs een kalmerend effect.

Sperzieboon mysterie
Na de quiz herhaalt de RVU op Nederland 3 de aflevering van Keuringsdienst van waarde over de good old sperzieboon. Vroeger verbouwden Nederlandse boeren de boon bij de vleet, tegenwoordig importeren supermarkten de buigzame peulvrucht uit Senegal en Egypte. Maar zijn die net zo lekker?

Vegetariërs vs. Omnivoren
Vervolgens als toetje het laatste deel van de intrigerende BBC-serie The truth about food (De waarheid over eten). Wat moet je eten om anderen te snel, te sterk en/of te slim af te zijn? Hardloper en omnivoor Colin Jackson gaat acht weken op een vleesloos dieet, zes vegetariërs zetten hun tanden over dezelfde periode dagelijks in een biefstukje of een kippenbout. Wie heeft/hebben het meeste baat bij de verandering van spijs?

Dilemma van smaak
Met de drie programma's komt de Themaweek Smaak van de NPS en de RVU tot een eind. Als we er al met al één ding van hebben geleerd, is het dit: over smaak valt wel degelijk te twisten.

Reageren