De complete Wiki Prins

De tijd van lijvige, 24-delige naslagwerken in de boekenkast is voorbij, tegenwoordig vind je in een handomdraai alles wat je wilt weten op Wikipedia. Sinds 2001 voedt een redactie van vrijwilligers de site met artikelen over allerlei onderwerpen, gebruikers kunnen veranderingen of aanvullingen aanbrengen.

Dit laatste komt de volledigheid uiteraard ten goede, maar doet weleens afbreuk aan de objectiviteit en betrouwbaarheid van de online encyclopedie. Zo kwamen prins Friso en prinses Mabel vorig haar in het nieuws omdat ze de informatie over haar contacten met onderwereldbaas Klaas Bruinsma in haar voordeel hadden aangepast.

Zoekmachine
Wikipedia is opgezet door twee Amerikanen: filosoof Larry Singer en internetondernemer Jimmy Wales. De titel is een samentrekking van wiki (snel in het Hawaiiaans) en pedia (de laatste twee lettergrepen van het Engelse encyclopedia). Er staan inmiddels meer dan negen miljoen thema’s in 253 talen op de zoekmachine.

Waarheid
Meer over Wikipedia in de Tegenlicht-documentaire van vanavond, getiteld Wiki’s waarheid. Het is de eerste aflevering van de vierdelige serie What happened to truth?

Reageren