De Koninklijke Marechaussee

Het is uniek dat de Koninklijke Marechaussee een kijkje in de keuken geeft. In deze realityserie worden juist die facetten belicht waarvan het gros van de Nederlander geen weet heeft, zo vertelt eindredacteur Jacomien Nijhof.

Krijgen we alles te zien of zijn er grenzen?

"De kijker krijgt zoveel mogelijk te zien. Natuurlijk moesten we voorzichtig omgaan met 'gevoelige' informatie. Bijvoorbeeld in de aflevering 'explosieven-honden'. Hierin laten we natuurlijk niet zien welke explosieven de honden allemaal kunnen herkennen of welke veiligheidsmaatregelen er genomen worden. Met name op Schiphol hebben we af en toe de camera uit moeten zetten omdat het anders een risico voor de landsveiligheid met zich mee zou brengen."

Wat is het doel van deze serie?

"We hebben deze serie gemaakt vanuit de gedachte 'het bewaken van verborgen grenzen'. Sinds de Europese Unie bestaat lijkt het alsof ons land geen grenzen meer heeft, en iedereen zomaar het land in en uit kan. Natuurlijk zijn die grenzen er wel. In de lucht, op het land en in het water. De kijker ziet hoe de Koninklijke Marechaussee deze landsgrenzen bewaakt. Hierbij willen we laten zien dat ook deze mensen gewone mannen en vrouwen zijn die hun vak uitoefenen."

Welke rol past dit programma het best: stoere realityserie of een educatief programma?

"Het is een reality-docu. We lopen mee en filmen wat we tegenkomen 'as it happens'. Daarnaast steek je er ook iets van op omdat je bijvoorbeeld ziet hoe honden getraind worden, waar de Marechaussee op let bij een verkeerscontrole of hoe een vervalst document te herkennen is."

Bestaat er een verkeerd beeld over de Marechaussee?

"Mensen denken vaak dat de Marechaussee je bagage controleert op Schiphol. Ze doen veel maar dat nou juist niet. Dat is een taak voor de douane. De taken van de Marechaussee zijn veel breder dan iedereen denkt en dat ga je in dit programma zien."

Reageren