De laatste loodjes

Deze blog is geschreven vlak voor de sluiting van de stembus. Steeds meer deelnemers snappen dat het nú moet gebeuren.

Voor drie van de vier prijzen is de stembus op 26 september 12:00 uur gesloten en valt er niets meer te veranderen aan de einduitslag. Die einduitslag wordt bekend gemaakt op 24 oktober, de namen van de genomineerden worden op 2 oktober onthuld. Gelukkig is er nog een tweede stemronde voor de drie hoogst scorende programma's voor de Gouden RadioRing. Dat maakt het nog extra spannend!

En dat het daar heel nauw luistert, bleek vorig jaar maar weer. Ik zit dan samen met de notaris en een KPN-afgevaardigde de twee stemtools te bekijken. Er is er eentje voor de 0909-nummers en eentje voor de sms'ers. Je kunt op een scherm zien wat er gebeurt. En dan vliegen, zeker in dat laatste uur voor de stembus dicht gaat, de stemmen over het scherm.

Per seconde komen er vele tientallen stemmen binnen. Op F5 drukken is het scherm verversen en dan zie je de statistieken heen en weer schieten. De uitslag verschilt echt van minuut tot minuut. Het is dus zeer relevant dat we om exact 14:00 uur stoppen, en niet om 13:59 of 14:01 uur.

Vorig jaar werd duidelijk dat via de 0909-nummers vooral de stemmers voor het Radio 2 KRO programma Theater van het Sentiment binnenkwamen. De Giel en Rick stemmers waren vooral aan het sms’en. Ook dat is goed om te zien, we willen niet alleen jonge mensen laten stemmen en programma’s van jongerenzenders laten winnen. En zo kon het dus gebeuren dat de gedoodverfde winnaar Giel nipt verloor, omdat er in de laatste minuut nog een laatste sprint werd gemaakt onder de 0909-bellers.

En dat terwijl Giel net één van zijn slim geplande publiciteitsoffensieven had ingezet. De dag voor de stemming had hij in zijn show bekend gemaakt niet naar Radio 538 over te stappen. Dat leek wel te gebeuren en dus was het extra cool dat hij bij 3FM bleef, ook al kon hij bij de buren veel meer geld gaan verdienen. Die zelfbelegde persconferentie in zijn eigen ochtendshow werd bovendien een retespannend, zinderend mediaspektakel wat hij zoals altijd geheel naar zijn hand wist te zetten. Daarnaast was Rick van Velthuysen ook niet uit te vlakken.

Radio 538 had net zijn weekendshow geschrapt uit het nieuwe schema en hij werd nog maar net geduld in de nacht. Hij had wel zijn spraakmakende sidekick moeten wegsturen en daar waren zijn fans boos over. En prompt wisten ze als protest MiddenInDeNachtRick tot de finale te stemmen. Spannend, want Radio 538 wist er niet echt goed raad mee.

Maar onderschat ook de KRO en Radio 2 niet. Een slim gepland interview in het KRO Radio 2 programma van Frits Spits over het Theater van het Sentiment, in het laatste kwartier dat er gestemd kon worden, dat moet haast wel een meesterzet geweest zijn… Ik ben dus vreselijk nieuwsgierig wat de drie genomineerden dit jaar gaan verzinnen om in die 28 uur voor de uitreiking hun publiek te bespelen om toch vooral een stem uit te brengen op juist hun programma.

Kortom, de RadioRing is weer talk of the town. En het is mooi dat de AVRO deze prijs jaarlijks mogelijk maakt. Er zijn wel mensen die mij vragen waarom die prijs bij de AVRO zit en of ik 'm niet ergens anders zou moeten organiseren? Nou, nee. De AVRO is de enige, echt onafhankelijke omroep van Nederland. Dat is een hele belangrijke voorwaarde.

Er zijn geen commerciële of dogmatische belangen die ingewilligd moeten worden. En daarnaast is de AVRO écht een radio-omroep van jewelste. De AVRO maakt de meeste radio-uren van alle publieke omroepen. En daarnaast zijn we leading op 3FM (AVRO Arbeidsvitaminen), op Radio 4 (AVRO Klassieken) en Radio 5 (AVRO Toppers van Toen). Ik bedoel maar, wie zegt dat je na?

Op Radio 2 halen we zondagochtend met AVRO Sandwich de grootste aantallen luisteraars binnen. En hoewel onze rol op Radio 1 wat bescheidener is, zijn de luistertijdaandelen van AVRO Nachtdienst wel weer schrikbarend hoog. Hallo, hoeveel duidelijker kan ik het nog maken? De AVRO is een club waar radio heel hoog aangeschreven staat en waar we succesvol en onderscheidend in zijn. Kortom, bij zo'n onafhankelijke omroep met een hart voor radio, waar anders dan bij de AVRO kan deze RadioRing georganiseerd worden?

© Arjan Snijders

Reageren