De mensen van de recherche

Voor de vierdelige reeks De mensen van de recherche zijn vijf rechercheurs in Rotterdam drie maanden op de voet gevolgd. Eindredacteur Eric van Onna : "Deze mensen zijn enorm betrokken, het is voor hen meer dan alleen hun werk."

Wat kunnen we verwachten?
"De reeks geeft een kijkje in het werkzame leven van vijf rechercheurs van het district Feijenoord-Ridderster in Rotterdam. We kennen allemaal series als Tatort en Baantjer, maar die geven toch een enigszins geromantiseerd beeld van het politiewerk – het echte werk blijkt een stuk minder romantisch."

Wat is je opgevallen?
"De enorme betrokkenheid die de rechercheurs bij zaken hebben, het is voor hen meer dan alleen hun werk. Als ze bijvoorbeeld niet genoeg hard bewijs hebben om een zaak rond te krijgen voor de rechter, schromen ze er niet voor om er een vrije dag voor op te offeren. Op een zeer professionele manier, zonder zich te verliezen in een zaak."

Hoe kwam de samenwerking met dit korps tot stand?
"We wilden graag in een grote stad filmen, daar gebeurt veel en na een hoop gesprekken ging de politie in Rotterdam akkoord. Dat ging niet zonder slag of stoot, maar door onze staat van dienst – we maakten eerder onder andere De mensen van de uitvaart en De mensen van bureau jeugdzorg – en het enthousiasme en de overtuigingskracht van samensteller Hans van Raaij hebben ze ons het vertrouwen gegeven."

Zijn er restricties door de politie opgelegd?
"In principe mochten we overal bij zijn en kregen we alle medewerking. De enige voorwaarden zijn dat we alles voor uitzending moesten laten zien en dat de korpsleiding van Rotterdam het laatste woord heeft. Je legt met zo’n toezegging je hoofd een beetje op het hakblok, maar het resultaat is, vind ik, een indrukwekkende serie, waar de korpschef slechts in minor details opmerkingen over had."

Kun je een tipje van de sluier oplichten van wat we te zien krijgen?
"We tonen alle aspecten van het recherchewerk en daar hoort ook bureauwerk bij, maar er zit bijvoorbeeld een spannende achtervolging in. Terwijl iemand wordt afgetapt, gaat op basis daarvan een van de rechercheurs direct plankgas achter de verdachte aan en dat leidt tot een arrestatie. We zenden ook een verhoor uit van twee vrouwelijke rechercheurs in een zedenzaak. Erg indrukwekkend, dat geldt voor het emotionele verhaal van het dertienjarige meisje, maar ook voor de professionele betrokkenheid van de rechercheurs. Het is een wankel evenwicht: ze moeten het meisje vertrouwen geven, maar tegelijkertijd ook de waarheid boven tafel zien te krijgen. Daar neem ik mijn petje voor af en op zo'n moment ben ik blij dat ik geen rechercheur maar eindredacteur ben."

Reageren