De nationale geheugentest

Loop je naar de koelkast, ben je alweer vergeten waarom je er moest zijn. Gebeurt jou dit ook wel eens? Treur niet: met onderstaande handelingen kun je heel eenvoudig je geheugen trainen.

1 Luister naar de Johannes Passion of Das Wohltemperierte Klavier van Bach. Deze muziek roept associaties op met de hartslag, dat stimuleert de hersenen.

2 Als je snel namen vergeet, probeer dan aandachtig te luisteren als je wordt voorgesteld. Herhaal de naam vervolgens hardop, dan onthoud je 'm wel.

3 Groepeer dingen die je wilt onthouden. Zet bijvoorbeeld bij het maken van een boodschappenlijstje de melk, yoghurt en boter bij de zuivel en appels en bananen bij het fruit.

4 Daag je hersenen uit. Gebruik eens je andere hand bij het tandenpoetsen of het sms'en. Zo moet je nadenken over handelingen die normaal automatisch gaan.

5 Maak dagelijks een wandeling. Door te wandelen krijgen je hersenen meer zuurstof en voedingsstoffen, waardoor je helderder en creatiever kunt denken.

Volg deze tips op en je bent geheid klaar voor De nationale geheugentest. In de liveshow, gepresenteerd door Harm Edens en Martine van Os, nemen net als vorig jaar zes publieksgroepen het tegen elkaar op: de geheelonthouders, de dorpsoudsten, de rechercheurs, de schakers, een vmbo-eindexamenklas en een groep bekende Nederlanders. Wie zal dit jaar de trofee voor het beste geheugen mee naar huis nemen?

Reageren