De troon

2 maart 2010 15:20 | overig-tv-nieuws | Door Televizier

De troon is een koningsdrama van eigen bodem. Volgens scenarioschrijver Ger Beukenkamp overstijgt de Nederlandse productie de welbekende kostuumdrama's van de BBC als The Tudors en Elizabeth.

Volgens scenarioschrijver van De troon, Ger Beukenkamp, hebben we onszelf in Nederland jarenlang tekortgedaan. "Onze verhalen zijn mooier dan die van de Engelsen. Zeker die uit de negentiende eeuw, die toch een beetje vergeten is."

Er gebeurt nogal wat tussen 1800 en 1900: de industriële revolutie zet door, er komen door heel Europa spoorwegen, Darwin presenteert de evolutietheorie en België scheidt zich af van Nederland. Tegen die achtergrond ontstaat het koningshuis in Nederland.

Beukenkamp: "Tot die tijd waren we een republiek met stadhouders. Het koningschap in Nederland moest nog uitgevonden worden." Willem I kreeg in 1815 als eerste koning van Nederland in de Nieuwe Kerk te Amsterdam een goud geschilderde houten kroon op zijn hoofd. Een kwestie van improviseren.

Koningschap
Het verhaal over het ontstaan van het Nederlandse koningshuis begint in 1795, als de familie Van Oranje onder leiding van stadhouder Willem V Nederland ontvlucht, nadat de Fransen het land zijn binnengevallen.

Als schadeloosstelling voor het verlies krijgen de Oranjes van Napoleon het staatje Fulda, in het huidige Duitsland. De familie verarmt en zet pas in 1813 weer voet op Nederlandse bodem. Dan krijgt Willem I (Yorick van Wageningen) toch nog wat hij zo graag wil: het koningschap. Zoon Guillot (Dragan Bakema), die later Willem II zal worden, gaat vechten in de Slag bij Waterloo.

Stamboom

Intriges en overspel
De troon is gebaseerd op het boek Voor de troon wordt men niet ongestraft geboren uit 2007, waarvoor historici Dorine Hermans en Daniela Hooghiemstra diep het Koninklijk Archief indoken. Daar vonden ze aantekeningen en beschrijvingen van diplomaten, hofartsen en ministers én van de koningen en hun familieleden zelf. Betrouwbare bronnen.

Toch liet koningin Beatrix destijds officieel weten niet gecharmeerd te zijn van het boek over haar voorvaderen. Zij vond dat de auteurs selectief hadden gebruikgemaakt van de archieven. In het boek lopen de levens van Willem I, II en III over van machtspelletjes, intriges, krankzinnigheid en natuurlijk overspel. Allemaal waar?

Repo 1-Tv10-De Troon 4©Marton Vizkety

Volgens republikein Beukenkamp is dat om het even. "Wie zal het ooit weten? Wel zeker is dat Willem II biseksueel was en daarmee werd gechanteerd. We zijn vrij met de materie omgesprongen en de scènes à deux zijn natuurlijk fictie. Wat er in de slaapkamer allemaal werd gezegd, weten we niet."

Geen bordkarton
Acteur Dragan Bakema kreeg de klus om Guillot te spelen, oorlogsheld en de latere Willem II. "Een mooi personage”, vindt Bakema. "Er is de strijd met zijn vader, zijn liefde voor kunst, voor de Russische Anna Paulowna én voor mannen. Daarover kan hij met niemand praten. Hoe moet je dan leven in deze wereld? Dat moet verschrikkelijk zijn geweest. Hij heeft dus een nogal ingewikkeld privéleven."

Dragan wilde vooral graag meedoen aan De troon omdat het zo'n grootse productie is. "Dit zijn echte locaties, geen studiowerk met bordkarton. Dat is spectaculair." Het gros van de opnamen voor de oer-Hollandse serie werd gemaakt in Hongarije, waar de prachtige kerken, paleizen en onaangetaste landschappen nog voor het grijpen liggen.

Repo 1-Tv10-De Troon 1©Marton Vizkety

Een logistieke uitdaging voor de producenten. Regisseur Erik de Bruyn (Wilde mossels): "Ik zou het een logistiek meesterwerk willen noemen. Wij hebben 88 acteurs heen en weer gevlogen en moesten alleen al zes bussen met jurken verschepen. Onze ploeg nam Amerikaanse proporties aan."

Gepuzzel
De cast van De troon bestaat uit de top van het Nederlandse acteursgilde. Behalve Bakema spelen Yorick van Wageningen, Jeroen Willems en Marcel Musters de drie koningen in verschillende fasen van hun leven. Andere rollen zijn voor Egbert Jan Weeber, Bracha van Doesburgh, Beppie Melissen en Bianca Krijgsman.

Er waren zó veel personages, dat schrijver Ger Beukenkamp het overzicht kwijtraakte. "Ik was bezorgd dat het publiek het niet meer zou kunnen bijhouden. Daarom hebben we het verhaal gecomprimeerd, een voice-over gebruikt en minder kinderen opgevoerd. Dat was nog een heel gepuzzel.

Repo 1-Tv10-De Troon 6©Marton Vizkety

In eerste instantie hadden we bijvoorbeeld 1600 locaties. Daar zijn er 80 van overgebleven." Toch ook niet misselijk. Uit alles blijkt dat De troon een groots opgezette serie is: de muziek werd gemaakt door de Britse componiste Debbie Wiseman en gespeeld door het Royal Philharmonic Orchestra.

In de serie wordt zelfs de Slag bij Waterloo nagebootst, waarin Guillot een heldenrol vervulde. De Bruyn nam die scène op tijdens de herdenking van de Slag bij Austerlitz, waar Napoleon in 1805 Oostenrijkse en Russische legers versloeg. Elk jaar wordt de slag nagespeeld. "Met die mensen en Dragan hebben we een aantal dingen in scène gezet. Een eigen Slag bij Waterloo maken, dat was iets te kostbaar."

Warmbloedig
Belangrijk voor Erik de Bruyn en Ger Beukenkamp is dat de geschiedenis en het koningshuis gaan leven, vooral voor jongeren. Daarom is ervoor gekozen de personages in modern Nederlands te laten praten.

De Bruyn: "Als inspiratie heb ik de films Marie-Antoinette en The Young Victoria gebruikt. We willen de kijkers de mens achter de koningen laten zien. Vaders en zonen met emoties, lusten en onlusten. We hebben alle personages een hart gegeven, waardoor het een warmbloedige serie is geworden. Dit soort kostuumdrama is in Nederland nog niet eerder gemaakt."