Dr. Frank helpt afvallers XXL door dik en dun

20 maart 2011 12:52 | overig-tv-nieuws | Door Televizier

36 koppels zijn voor De Afvallers XXL, vanaf aankomende woensdag te zien bij SBS 6, al drie maanden bezig met een verbeten afvalstrijd om zo veel mogelijk overgewicht kwijt te raken. Daarvoor volgen ze het befaamde eiwitdieet van dr. Frank. Hij ziet het als zijn persoonlijke missie Nederland een stuk slanker te maken. Sterker nog: "Het is mijn plicht."

Moeten we eeuwig op dieet om slank te worden en op gewicht te blijven?

"Een dieet is de eerste stap. Je moet de rest van je leven een ander eetpatroon aanhouden. Maar niks is leuker dan gezond blijven. En je mag in feite alles eten, alleen met een bepaalde mate."

"Het laten staan van tussendoortjes scheelt al een hoop. Ik ben nu 54; toen ik jong was bestonden er niet eens tussendoortjes. En nee, alleen bewegen is niet genoeg. Een auto rijdt twintig kilometer op een liter diesel, wij lopen wel 150 kilometer op een liter olijfolie. Het lichaam is een zuinige machine. Om die ene kilo eraf te krijgen, ben je 33 uur aan het wandelen. Je moet ook minder eten, en dat is relatief makkelijk."

Mogen we dan nooit meer een broodje kaas?

"Koolhydraten zijn onnodige calorieën. Daar kun je wel even zonder. Als je wilt afvallen, moet je daartoe bereid zijn. Anders moet je bijvoorbeeld jus en dressing laten staan. Mijn ervaring na dertig jaar is dat een dieet lekker moet zijn. En mijn dieet is het allerlekkerste dat ik kon maken."

Kan iedereen dun worden?

"Er zijn mensen die heel snel dik worden van eten, maar uiteindelijk gaat bij iedereen elk pondje door het mondje. Als de calorie-inname wordt beperkt, valt iedereen af."

Waarom is het zo moeilijk om af te vallen, terwijl iedereen weet hoe het moet?

"We leven in een dik makende tijd. Eten is gezelligheid. Als ik naar de buren ga, krijg ik meteen taart; als ik even blijf, staat er een biertje voor m'n neus. Als je leuke buren hebt, kan dat flink aanzetten."

Gaan we de strijd tegen het vet ooit winnen?

"Het aantal mensen met obesitas is in de afgelopen dertig jaar verdubbeld. Als we Amerika achternagaan, gebeurt dat nog een keer. Dus of we gaan winnen, weet ik niet, maar het is heel belangrijk dat we ons bewust zijn van de gevolgen. Daarom is een programma als De Afvallers XXL goed. We moeten beseffen dat een buikje niet gezellig is, maar tot medische complicaties kan leiden."

"Iedereen wil gezond oud worden, maar als je tien kilo aankomt tussen je 18de en je 50ste, heb je al 50% minder kans op een ziektevrije oude dag. Ik trek daar als een van de weinige dokters mijn mond over open. Ik heb te lang galstenen en suikerziekte behandeld in plaats van de echte oorzaak: overgewicht. Het voelt als mijn plicht om daar iets aan te doen."