Draait bij Astrid alles om geld?

27 mei 2009 15:16 | overig-tv-nieuws | Door Televizier

Haar eerste televisiesucces in 1988, Jongbloed & Joosten, had ze medeontwikkeld. Alles draait om geld, het eerste programma dat Astrid in haar eentje heeft bedacht, zou dus wel eens een groot succes kunnen worden.

Bovendien: "Geld interesseert iedereen, want het bepaalt je leven", meent Astrid. Waarom verdient zij dan geen miljoenen, zoals concullega Linda de Mol? We vonden het hoog tijd om Astrid daar - en over Alles draait om geld - eens zelf over aan het woord te laten.

Astrid, wat kunnen we van dit nieuwe programma verwachten?

"Alles draait om geld is een studioprogramma met gasten, filmpjes en publiek. We filosoferen over geld, aan de hand van wetenschappelijke onderzoek en eigen rekenwerk. Wat kost bijvoorbeeld een maand gevangenisstraf? Daarnaast bedenkt hoogleraar Henriëtte Prast regelmatig ideeën die we testen in het programma. Ze is emotie-econoom en heeft een heel frisse blik op de economie."

Emotie-econoom?

"Oude economen denken dat de mens zelf kan rationaliseren. Volgens Henriëtte is dit een achterhaald idee. We doen ook dingen die niet goed voor ons zijn, omdat we worden gedreven door emotie.

Denk bijvoorbeeld aan mensen die een jaarkaart voor de sportschool hebben, maar nooit gaan. Die hadden, rationeel gezien, beter een 10-rittenkaart kunnen kopen. Maar toch neem je ieder jaar weer een jaarkaart, want je hebt ook goede voornemens."

Is daar een oplossing voor?

"Henriëtte heeft een plan om mensen vaker naar de sportschool te krijgen: je maakt hem jaarlijks 600 euro duurder. Naarmate je vaker gaat, krijg je geld terug. In feite is het je eigen geld, maar zo voelt het niet. De uitkomsten van dit experiment zie je in ons programma."

Alles draait om geld is het eerste programma dat je helemaal zelf hebt bedacht. Waarom duurde het drie jaar voordat het op de buis kwam?

"Drie jaar geleden was ik toe aan iets nieuws en heb ik dit idee op een kladje geschreven. Maar de Vara had zelf ook nog ideeën liggen. Daar zat 16 miljoen rechters tussen, dat later Het hof van Joosten werd. Ik dacht: 'Als ík dat niet doe, doet iemand anders het wel.'"

"Mijn idee bewaarde ik wel. Nu Het hof… voorlopig is geschrapt, heb ik mijn idee weer opgezocht. Ik zag meteen heel veel mogelijkheden en de Vara vond het ook direct leuk."

Heeft het nog iets te maken met de kredietcrisis?

"Nee, helemaal niets. Ik hoor wel vaak: 'Goede timing!'. Maar als de kredietcrisis er niet zou zijn, zou een programma over geld ook aandacht krijgen. Geld interesseert nu eenmaal iedereen, want het bepaalt je leven."