Dragons den

Na een pauze van drie weken gaan de pitchers en dragons van Dragons' den weer verder waar ze waren gebleven. De nieuwste draak is George Banken (43), oprichter van het ICT-bedrijf Detron. We vroegen hem naar zijn ervaringen.

Hoe is de sfeer tussen de dragons onderling?
"Hartstikke leuk. We zijn allemaal succesvol, maar hebben ook vaak ons hoofd gestoten. We weten dus goed hoe het níet moet."

Wat vind je tot nu toe van de ideeën?
"Het is rijp en groen, alles door elkaar heen. Bij sommige pitchers denken we echt: hoe heb je het allemaal verzonnen? Veel mensen staan klinkklare onzin te vertellen. Iemand wilde bijvoorbeeld een chatwebsite openen voor in het hiernamaals, waar je met je overleden vrienden zou kunnen kletsen. Een ander had een luchtballon verzonnen, waarmee je een betere ontvangst zou hebben op je mobiel. Dat staat hij dan met droge ogen te vertellen, alsof het het beste idee is van de afgelopen vijf jaar. Dan moet je echt uitkijken dat je niet de slappe lach krijgt. Maar er zitten ook hele leuke dingen tussen."

Zoals?
"Serieuze dingen, zoals een juffrouw die een centrum voor autistische kinderen wil openen in Zwolle. Dat is misschien niet in de ondernemingssfeer, maar we gaan het wel alle vijf ondersteunen. Zo'n initiatief is heel hartverwarmend. Tot nu toe heb ik in vijf dingen geïnvesteerd, waaronder een raamkozijn dat niet te kraken is. Een geweldig leuk product. De pitcher is ook een gezellige vent. Hij straalt positieve energie uit en dat wil ik ook zien bij een ondernemer. Je kunt er wel onbewogen bijstaan als een zoutzak, maar dan komt je goede idee niet over. Als je een glimlach weet te ontlokken, heb je de helft al gewonnen."

Wat verwacht je van je investeringen?
"Ze kunnen niet allemaal even succesvol zijn. Het zou toevallig zijn als er een grote klapper tussen zit, maar als het mis gaat, hebben we ons best gedaan."

Doe je volgende keer weer mee?
"Als er een volgende keer komt, vind ik het zeker voor herhaling vatbaar."

Reageren