EO weigert homo

40 dagen zonder seks? Niet voor de 25-jarige J. Hoekman. De Groninger werd voor het seksloze EO-programma geweigerd op grond van zijn homoseksualiteit. De Evangelische Omroep werd vervolgens hiervoor maandagmiddag op het matje geroepen door de Commissie Gelijke Behandeling.

In het realityprogramma 40 dagen zonder seks gaan zeven op seks beluste jongeren de uitdaging aan om veertig dagen geen seks te hebben. De Groninger had zich in januari als kandidaat opgegeven, maar kreeg al snel te horen niet geschikt te zijn voor het programma vanwege zijn seksualiteit.

Test
''De afwijzing kwam niet onverwacht'', aldus Hoekman. Hij geeft verder toe dat zijn aanmelding deels als een test voor de EO bedoeld was: ''Ik wou de EO testen. Ik vind dat deelname van een homoseksueel een relevante toevoeging aan het programma zou zijn.''

Afleiding
De EO ontkent dat het geloof een rol speelde bij de afwijzing. De redactie van het programma was bang dat met een homoseksuele kandidaat de focus te veel op de seksuele oriƫntatie zou komen te liggen, in plaats van seksuele onthouding. EO-manager G. M. M. Gouman: ''De omroep wilde niet dat bijthema's, zoals de plaats van homoseksuelen, gehandicapten of moslims, de aandacht van het hoofdthema afleiden.''

Onterechte kritiek
Ook was er angst voor onterechte kritiek. ''Als we een homoseksueel op die (losbandige, red) manier in beeld zouden brengen, zouden we een vooroordeel bevestigen en -omdat we de EO zijn- ook direct weer het verwijt krijgen dat we homo's stigmatiseren'', aldus Gouman.

Wat vind jij van deze zaak?

Reageren