Everybody Dance Now zoekt de beste entertainer

22 februari 2013 13:53 | overig-tv-nieuws | Door Televizier

Jong en oud, dik en dun, linedance of ballet: bij de nieuwe talentenjacht Everybody Dance Now is iedereen welkom.

RTL 4 neemt geen enkel risico met Everybody Dance Now. Alle grote namen zijn van stal gehaald om een succes te ­maken van de gloednieuwe ­talentenjacht. Chantal Janzen presenteert het programma en Jan Kooijman, Dan Karaty en Lieke van Lexmond nemen plaats achter de jurydesk. Zij krijgen meer dan honderd ­auditanten voor hun kiezen, in elke dansstijl mogelijk. Breakdance, ballroom, volksdansen, majoretten; er kwamen zelfs stijlen voorbij die danslief­hebber Lieke van Lexmond nooit eerder zag. Medejurylid Dan Karaty moest op die momenten uitkomst bieden.

Onbekende dansstijlen

Lieke: "Dan keek ik hem aan met een blik van ‘heb jij dit weleens ­gezien?’ Er komt bijvoorbeeld een dansduo voorbij dat aan ‘free running’ doet. Die jongens ­maken salto’s van hoge torens - nog nooit gezien. En er zijn ook turnverenigingen die met vele turners synchroon acts doen. Turnpakjes aan en daar gaan ze.” Dan en Jan zijn algemeen geaccepteerde dans­goden, terwijl Lieke in eerste instantie niet de meest logische keuze lijkt als jurylid voor een dansprogramma. Maar daar is een goede verklaring voor: zij zit er om te kijken met de ogen van de kijker. "En dus drukte ik regelmatig op de groene knop wanneer Jan en Dan op rood drukten. Dan vonden zij dat ­iemand niet helemaal in de maat danste, terwijl ik het veel belangrijker vond dat het optreden vermakelijk of heel grappig was. Wij zijn niet op zoek naar de beste danser, maar naar de beste entertainers.” Toch moet er wel sprake zijn van enige kwaliteit. Lieke: "We hebben heel opvallende acts voorbij zien komen: majorettes die de stok nooit vingen en een man die beweerde dat hij door ­Michael Jackson als een soort joystick werd aangestuurd uit de hemel. Of het hielp, moet je maar zien...”

Koekwouzen

Toch behandelt de jury ook dit soort types met alle egards. Het is absoluut niet de bedoeling dat Everybody Dance Now afzeik-tv wordt. Dat stadium zijn we in Nederland definitief gepasseerd. Maar een paar ‘koekwouzen’ zijn natuurlijk goed voor de amusementswaarde. Chantal Janzen: "Die mensen vraag ik dan: ‘Joh, heeft niemand jou ooit verteld dat dit niet jouw grootste talent is?’ Dat is immers wat de kijker thuis ook denkt. Het wordt alleen nooit ramptoerisme, zoals Idols destijds. Dat had ik niet fijn gevonden. ”Geen Henkjan Smits. In het persbericht van RTL 4 staat dat de auditanten van Everybody Dance Now te maken krijgen met de ‘strengste jury ooit’, maar volgens Lieke van Lexmond wordt de soep niet zo heet gegeten: "Ik bewonder iedereen die het lef heeft op dat podium te gaan staan. Kandidaten leggen hun ziel en zaligheid in het optreden. Natuurlijk zijn we tegen iedereen eerlijk, maar we willen mensen wel met een goed gevoel van het podium sturen.” Chantal beaamt dat dit is gelukt. "Dan Karaty is zo goed in kritiek geven. Misschien komt dat omdat-ie Amerikaans is. Hij zegt tegen een kandidaat: ­‘I really don’t like it’, en dan vinden ze ’m daarna nog aardig ook. Maar toen Henkjan Smits vroeger in Idols zei dat hij een optreden ‘helemaal kut’ vond, had zelfs ik de neiging hem heel stevig achter het behang te plakken. Dat heb ik bij Dan nou nooit.”

Rennen en vliegen

Voor Chantal is Everybody Dance Now wel rennen en ­vliegen; ze staat er als presentatrice alleen voor. En dat bleek bij de audities een pittige taak. "Het was aanpoten, want ik moest de hele tijd heen en weer rennen voor de gesprekken met de kandidaten. Ruim anderhalve week na de opnames had ik nog twee gevoelloze tenen. Het voordeel van een solo­presentatie is dat je alle kandidaten goed leert kennen.”

Geen gegarandeerde hit

Everybody Dance Now lijkt een gegarandeerde hit voor RTL 4 op de vrijdagavond, maar Chantal durft er geen weddenschap op af te sluiten. "Er gebeuren soms gekke dingen. Sterren springen op zaterdag werd een hit terwijl niemand dat verwachtte, dus schiet mij maar lek. Je weet het nooit. Dit is gezellige en ontroerende tv, maar dat is geen garantie voor veel kijkers. We kunnen het alleen maar hopen.”

Meer over