FAQ

4 september 2008 16:12 | overig-tv-nieuws | Door Televizier

Vind hier de antwoorden op de meest gestelde vragen rondom de Gouden RadioRing.

Wanneer zijn de genomineerden voor de Gouden RadioRing 2008 bekend?
Ook dit jaar worden er vier radio publieksprijzen uitgereikt. De prijzen uitgereikt op vrijdag 24 oktober. De genomineerden worden vier weken voor de uitreiking bekend gemaakt.
De eerste ronde van de verkiezing start dinsdag 2 september om 06:00 's ochtends en duurt tot vrijdag 26 september 12:00 uur. Op donderdag 2 oktober worden de genomineerden voor de finaleronde bekend gemaakt 's ochtends rond 09:15 uur (o.v.) bij Edwin Evers op Radio 538. De dag ervoor is de notaris bezig alle stemingen te controleren.

Is dit de eerste publieksprijs voor radio?
Ja. Ongelofelijk maar waar. Er zijn wel twee juryvakprijzen maar nooit eerder is er een grote, landelijke publieksprijs geweest voor radio.

Je hebt toch ook al de Marconi Awards en de Zilveren Reiss Microfoon? Waarom een derde radioprijs?
Omdat de andere prijzen nooit door het luisterpubliek worden bepaald maar door een vakjury. Daarmee zij de andere prijzen niet oninteressant. Daar zullen eerder bijzondere programma's die evengoed (nog) geen groot publiek bereiken, worden bekroond en dat is ook waardevol. De prijzen vullen elkaar nu mooi aan.

Is het een radioprijs van de AVRO? Dan zal de AVRO of de Publieke Omroep wel winnen zeker?
Dat weten we niet. De winnaar van een publieksprijs is simpelweg niet te voorspellen. Er kunnen dus vier publieke-omroep-prijzen worden uitgedeeld maar er kunnen net zo goed vier commerciële partijen met de prijzen naar huis gaan. Juist omdat de stemming niet gemanipuleerd kan worden is de Gouden Televizier-Ring zo'n breedgewaardeerde prijs. Dat geldt ook voor de Gouden RadioRing.

Kan je via internet die stemming niet eenvoudig manipuleren?
Nee. Eenvoudig kan het niet, maar uit te sluiten is het ook nooit. Hackers bedenken elke dag nieuwe manieren om websites te kraken en dus ook om zulke stemmechanismen te saboteren. Maar de makers van de stempagina's hebben hun uiterste best gedaan om alle mogelijke manieren om de stemming naar iemands hand te zetten onmogelijk te maken. Een team aan ICT-helden houdt elke dag de stemming op www.televizier.nl uitvoerig in de gaten om alle vreemde patronen en pogingen tot hacken te volgen en vervolgens ook die opties uit te schakelen. Overduidelijke manipulatie wordt altijd geregistreerd. Die stemmen worden ongeldig verklaard en tellen dus niet mee.

Hoe controleert zo'n notaris nou al die stemmen?
De notaris, mevrouw A.A. van Berge doet al tientallen jaren de controle op alle stemmen op de Televizier-Ring. Sinds internet als stemmechanisme is toegevoegd aan de telefoon en het insturen van kaartjes per post, is het werk van mevrouw Van Berge lastiger geworden. Ze trekt er veel tijd voor uit om alle logboeken te bekijken waar ook alle pogingen tot hacken en manipuleren in zijn vastgelegd. Ze stelt ook vast hoeveel telefoontjes er zijn binnengekomen en of alle stemmen goed zijn verwerkt. Ze heeft dus geleerd hoe al deze technische registraties te lezen. Als ze fraude vermoedt zal ze ook die stemmen afkeuren en een nieuwe eindscore vaststellen.

Waarom is er geen prijs voor Beste Zender?
Die prijs wordt al uitgereikt bij de Marconi Awards. Wij zijn geïnteresseerder in programma's en programmamakers. Indirect winnen de zenders waarop de programma's te horen zijn natuurlijk net zo goed. Zeker als een zender twee of meer prijzen wint, kun je gerust stellen dat die zender zelf ook enorm populair is.

Waarom staat er geen programma tussen van bijvoorbeeld De Wereldomroep, City FM of Radio Oost?
Het zijn prijzen voor Nederlandse landelijke radiozenders. De Wereldomroep is bedoeld voor buiten onze landsgrenzen. City FM is een regionale commerciële zender, Radio Oost is één van de dertien regionale publieke zenders. Daarom kunnen programma's en mensen van die zenders niet mee doen aan de Gouden RadioRing verkiezing.

Hoe is de longlist tot stand gekomen?
Alle radiozenders en omroepen zijn uitgenodigd om namen voor te dragen. Daarnaast heeft de organisatie een Top 100 van best beluisterde programma's bekeken om er zeker van te zijn dat alle populaire programma's worden genoemd. Daarnaast is de lijst zo gevarieerd mogelijk samengesteld. Een zelfde systematiek wordt bij de Televizier-Ring gevolgd.

Waarom zijn er maar vier categorieën?
We vinden dat een radioprijs met vier categorieën breed genoeg is. Nog meer prijzen doet je vergeten wie er ook al weer gewonnen hebben.

Hoe kun je nu appels met peren vergelijken? Een journalistieke presentator is toch iets heel anders dan een dj op een popzender?
Op de stemlijst staan zeer verschillende programma's en presentatoren. Natuurlijk is een programma op de nieuwszender Radio 1 moeilijk te vergelijken met een Classic FM programma of een Radio 538 programma. Bij de Televizier-Ring is dat niet anders. Een RKK-kerkdienst laat zich ook niet vergelijken met een spelshow van SBS. Het gaat ook niet om een vergelijking, dat is aan een vakjury. Het gaat er om wat jij het leukst of mooist vindt.

Ik ken maar een paar namen van die lange lijst, moet ik dan daar maar op stemmen?
Namen en titels die je niet kent, zullen ook niet populair bij jou zijn. Stem dus op dat waar je wél naar luistert en waar je veel plezier aan beleeft.

Kan Hans Schiffers van de AVRO wel genomineerd zijn als hij ook de uitreiking op Radio 2 gaat presenteren?
Ja, dat kan. We willen een radioprijs ook in een radioprogramma uitreiken. Dat wordt dus ook door een radioprogrammamaker gepresenteerd. Overigens worden de prijzen zelf niet door Hans uitgereikt, hij presenteert alleen de uitzending op 24 oktober, op Radio 2.

Ik mis een radio titel of programmamaker. Hoe kunnen jullie die nou vergeten zijn?
Bij elke lijst moet je kiezen, welk systeem je ook gebruikt. Soms zijn namen en titels daarom afgevallen maar we kunnen ook niet uitsluiten dat we per ongeluk een nominatie over het hoofd hebben gezien. Daarom is er de mogelijkheid om een eigen nominatie in te vullen. Bij elke categorie is er een 'blanco stemvakje'. Hier kun je jouw suggestie invullen. Als er echt een belangrijke naam is vergeten, zal die vanzelf zo boven tafel komen.

Waarom kun je alleen via internet stemmen?
Dat heeft praktische redenen. Het is niet haalbaar om ook kaartjes via de post te verwerken. Een stemronde via de telefoon (naar een 0909-nummer) of SMS doen we alleen bij ronde 2. Dat is de stemronde waarin de drie* finalisten bekend worden gemaakt en je uit die drie nominaties de definitieve winnaar kunt kiezen. Net als bij de stemming op de Televizier-Ring gebruiken we hiervoor mobiele communicatiemiddelen.

Waarom zijn er maar 30 mannen genoemd voor de Zilveren Radioster Man? Er zijn er zoveel meer…
We hebben voor beide Zilveren Radiosterren evenveel namen willen nomineren.

Waarom zijn er maar liefst 30 vrouwen genoemd voor de Zilveren Radioster Vrouw? De meeste ken ik niet eens…
Er zijn misschien minder vrouwen op popzenders maar des te meer vrouwen op nieuwszenders of klassieke zenders. Het is dus geen probleem om 30 goede vrouwelijke presentatoren te vinden.

Wie heeft de RadioRing bedacht?
Het oorspronkelijke idee is van Roeland van Zeijst, die tussen 2001 en 2006 voor de AVRO Radio werkte. Eindredacteur AVRO Radio Arjan Snijders heeft het idee uitgewerkt en dit in 2006 mogen realiseren. Snijders heeft eerder een radio publieksprijs proberen op te zetten en in 2002 bij BNN de RoemRuchte Radio Reeks gemaakt waar ook de beste zender werd gekozen, The Station of the Nation. De organisatie van de Gouden Televizier-Ring heeft het idee met enthousiasme omarmd en zo is in 2006 de eerste publieksprijs voor radio ontstaan. De eerste editie was meteen een doorslaand succes en bij de tweede editie in 2007 kwamen er al ruim 60.000 stemmen binnen! De Gouden RadioRing is dus niet meer weg te denken uit het Nederlandse radiolandschap

Waarom nu pas een radio publieksprijs?
Beter laat dan nooit, toch?