In de nieuwe culinaire serie Food lover's guide to the planet komen bijzondere wereldgerechten voorbij. India bijt het spits af met een bijzonder smakelijk en makkelijk te maken gerecht: meen molee. Oftewel: viscurry met kokosnoot. Dit heb je nodig:
- 3 teentjes knoflook en 3 groene pepers
- Ongeveer 5 cm. geschilde gemberwortel
- 3 eetlepels pindaolie
- 1 kleine, fijngesneden ui
- 2 grof gehakte, middelgrote tomaten
- 1,5 eetlepel currypoeder van de toko (of 5-6 curryblaadjes) (N.B: Geen kerriepoeder!)
- ¼ eetlepel tamarinde
- ¼ eetlepel zout
- 200 ml. kokosmelk
- 155 ml. kokend water
- 500 gram kabeljauwfilet in plakjes van 4 cm.
- Hak de knoflook, pepertjes en gember fijn in een keukenmachine.
- Verhit de pindaolie in een braadpan of wok en bak daarna de ui en het kerriepoeder vier minuutjes op een middelhoog vuur.
- Voeg het zout en de tamarinde toe aan het knoflook- en pepertjesmengsel en laat het zo’n twee minuten met de ui in de pan bakken.
- Voeg 100 ml. kokosmelk en het kokende water toe en laat het twee minuten pruttelen.
- De kabeljauw kan er nu bij. Laat het geheel nog zes minuten zachtjes koken.
- Voeg de helft van de tomaten en de rest van de kokosmelk toe en verwarm het nog drie tot vier minuten.
- Garneer met de overgebleven tomatenpartjes en serveer met basmatirijst.