Gek van geschiedenis

Welke eeuw stond bekend als de Gouden Eeuw? Wanneer werd Nederland een koninkrijk? Het zijn feiten die elke Nederlander zou moeten weten, maar het resultaat van een onlangs gehouden onderzoek was om te huilen.

Slechts 17 procent van de deelnemers aan deze test wist dat in de 19de eeuw het Koninkrijk der Nederlanden werd gesticht. Dat de 17de eeuw de Gouden Eeuw was, kon maar de helft van de ondervraagden juist beantwoorden. Reden genoeg voor de NPS om de vaderlandse historie weer tot leven te wekken met een nieuwe jaarlijkse traditie: Gek van Geschiedenis.

Beste historische boek
In dit liveprogramma, gepresenteerd door Jeroen Pauw, wordt de Grote Geschiedenisprijs 2008 uitgereikt voor het beste historische boek van het afgelopen jaar. De prijs is een initiatief van de Volkskrant, het Historisch Nieuwsblad en het tv-programma Andere tijden. De winnaar neemt een geldprijs van 10.000 euro mee naar huis.

Beste geschiedenisleraar
Geen geld maar wel veel eer is er te behalen voor de docent die zijn vak met de meeste bezieling kan overbrengen. Deze persoon mag zich dan een jaar lang Beste Geschiedenisleraar van het Jaar noemen.

Reageren