Gezocht: Politie

Is Veronica zo maatschappelijk betrokken dat ze het kabinet met Gezocht: Politie wil helpen om meer blauw op straat te krijgen? Dat is niet helemaal duidelijk, maar de zender hoopt er in ieder geval een leuk tv-programma aan over te houden.

Belangstelling was er genoeg. Zevenhonderd geïnteresseerden meldden zich aan voor het door Lauren Verster gepresenteerde Gezocht: Politie. Daarvan werden uiteindelijk honderd agenten-in-spe geselecteerd.

Selectie
In de aflevering van vanavond zien we welke tien kandidaten overblijven na de fysieke test, de psychologische test en rollenspelen. Zij mogen de komende weken strijden voor de twee beschikbare banen en een reis naar de FBI in New York. Dat betekent veel fysieke trainingen, schietles, patrouilleren en alles wat er verder op een politieopleiding gebeurt.

Voorbeeldfiguur
Leon (20) is een van degenen die de laatste selectie haalde. Hij wist al heel lang dat hij later bij de politie wilde. ''Mijn vader was politiecommissaris en al mijn spreekbeurten op de lagere school gingen over de politie. Dan kwam m'n vader met de politie-Porsche op school en mochten al m'n klasgenoten er even inzitten.''

Net echt
Leon vond de drie weken durende opleiding vooral leuk. ''Je ziet echt hoe divers het politiewerk is – dat het niet alleen maar bonnen schrijven is. We moesten ook opdrachten in uniform doen. Dan liepen we over straat en kwam er een vrouw op ons af die haar kind kwijt was of een meisje dat vertelde dat haar fiets gestolen was. Dat waren acteurs, maar dat wisten wij niet. Het was heel echt.''

De baan
In een afvalrace bepaalt een jury van ervaren politiemensen wie er uiteindelijk het meest geschikt is voor een baan bij de politie. Maar ook voor de anderen ligt er waarschijnlijk een mooie toekomst bij de vrienden in het blauw in het verschiet. Leon: "Iedereen krijgt aan het eind een rapport en mag door naar de vervolgopleiding." Waarom zou je dan nog heel erg je best doen? "Voor die reis naar de FBI New York natuurlijk!"

Reageren