Herman de Blijker: Herrie aan de horizon

In het nieuwe programma Herrie aan de horizon neemt hij twaalf amateurkoks op sleeptouw. Samen bemannen ze de combuis van een cruiseschip op de Middellandse Zee. Missie: de amateurs moeten in de smaak laten vallen bij de vakantiegasten.

Gehaktbal
In de eerste aflevering stellen alle kandidaten zich voor en is te zien hoe zij voor twee weken huis en haard verlaten om hun droom achterna te jagen. Opgeven via internet is één, maar nu ze met hun koffer gepakt op weg zijn naar Rotterdam, is het voor de meeste kandidaten toch wel even slikken. Presteren onder toeziend oog van de uitgekookte meester Herman den Blijker is toch even wat anders dan een dinertje voor vrienden in elkaar flansen. Een goede voorbereiding zegt in zo’n geval ook lang niet alles. Herman: „Tijdens de audities kwam er een gast aan met zes koffers vol gereedschap, allemaal het duurste van het duurste. Rot op, dacht ik. Bleek dat ‘ie nog geen gehaktbal kon bakken.”

Filevrij koken
Herman en de hobbykoks doen tijdens hun culinaire zeereis verschillende landen en steden aan. Zo doen ze inkopen op de beroemde Mercat de la Boqueria in Barcelona en leert Herman hen een eeuwenoud Portugees dessert bereiden in Lissabon. „Tijdens de auditieronde dacht ik me af en toe: waar ben ik in godsnaam aan begonnen?”, vertelt de meester zelf. „Maar vanaf de allereerste dag op het schip was het één groot feest. We zaten er met z’n allen en hadden allemaal dezelfde interesse. Dat was wel uniek. En het voordeel van zo’n boot is, dat je er niet af kunt. En niemand staat in de file. We hadden twee weken lang fulltime de tijd voor het koken. Heerlijk.”

Doorstomen
Dat niet alles altijd koek en ei was, blijkt wel als tijdens de eerste aflevering gelijk al één deelnemer afvalt. Er moet wel degelijk gewerkt worden aan boord en tijd voor uitleg is er niet altijd. Doorstomen is het devies, want na het verblijf aan boord blijven er uiteindelijk maar twee koks over. Zij mogen in de finale in Den Blijkers Rotterdamse visrestaurant Las Palmas via het fornuis uitvechten wie zich de beste amateurkok van Nederland mag noemen.

Reageren