Het groot kinderdictee der Nederlandse taal

Alleen de best spellende kinderen zitten vanavond met pen en papier in de aanslag in het gebouw van de Eerste Kamer der Staten-Generaal in Den Haag. Het is alweer de vijfde editie van het Groot kinderdictee der Nederlandse taal, dat ook dit jaar weer wordt gepresenteerd door Philip Freriks.

De 60 kinderen die vanavond op het Binnenhof in Den Haag hun spellingskennis gaan tonen, hebben er inmiddels heel wat toetsen opzitten: ze zijn op hun eigen basisschool als beste speller uit de bus gekomen en deden vervolgens mee aan de halve finales op 28 november.

Selectie
In het gebouw van Beeld en Geluid in Hilversum kwamen 120 leerlingen van groep 8 in actie, waarvan de beste helft vanavond klaar zit om het officiële dictee af te leggen. Het dictee van dit jaar is geschreven door kinderboekenschrijver Edward van den Vendel. Hij heeft al meerdere prijzen ontvangen voor zijn werk, waaronder de Zilveren Griffel 2008 voor zijn boek Eén miljoen vlinders.

Opwarmertje
Edward leest zijn korte verhaal eerst aan de kinderen voor, waarna Philip Freriks het vervolgens aan de kinderen dicteert. Voor volwassenen is dit een ideaal opwarmertje voor het Groot Dictee der Nederlandse taal dat aanstaande woensdag wordt gehouden.

Reageren