History's secrets: Hidden horrors of the moon landing

Een van de meest bekeken televisiemomenten ooit is de landing op de maan. De hele wereld hield destijds de adem in om te zien hoe deze wetenschappelijke doorbraak zou aflopen. In History's secrets: Hidden horrors of the moon landing is te zien hoe NASA op 20 juli 1969, voor de eerste keer in de geschiedenis, een mens succesvol naar de maan stuurt.

De totale maanlandingmissie duurde van 1961 tot en met 1972 en gebeurde in opdracht van president John F Kennedy. Er zijn uiteindelijk 16 Apollo-vluchten geweest, waarvan er zeven ook daadwerkelijk op de maan zijn geland. In de documentaire is te zien hoe sommige Apollo-ruimtemissies bijna mis gingen en welke rampen niet konden worden voorkomen.

Problemen
Zo blijkt dat Neil Armstrong en Edwin Aldrin hun reis op een haar na niet hadden kunnen navertellen. Net voor de landing op de maan viel de boordcomputer van de shuttle uit en moesten de astronauten de besturing handmatig overnemen. Toen het landingsterrein in beeld kwam, bleek deze te bestaan uit metershoge rotsblokken.

Reddingsmanouvre
De shuttle moest vervolgens naar een andere plek worden gestuurd, maar deze zoekactie zorgde voor een razendsnel brandstofverbruik. Hoewel NASA op 20 juli 1969 uitzinnig was van vreugde vanwege de geslaagde Apollomissie, maakte ze zich 30 seconde eerder nog op voor een ramp.

Reageren