Hoe neem je een besluit?

Iedereen neemt iedere dag honderden, zo niet duizenden beslissingen. Van triviale dingen als de aanschaf van koffiemelk uit een fles, uit cupjes of in poedervorm tot de aanschaf van een nieuw huis. En in dit soort beslissingen nemen zijn we dus slecht.

Ook al denk je dat je makkelijk beslist, dat is dus niet waar, zo blijkt uit wetenschappelijk onderzoek dat in het programma Hoe neem je een besluit op een enigszins ludieke manier wordt gepresenteerd.

Problematisch
Zonder het te beseffen worden beslissingen door allerlei factoren beïnvloed. Een simpel iets als een warme of koude drank tijdens een sollicitatie kan al voor een groot verschil in het resultaat zorgen (wanneer de werkgever warme drank drinkt, denkt hij waarschijnlijk positiever over de sollicitant).

Oplossing
Maar er is nog hoop voor de controlefreaks onder ons: er is een rationele manier om met belangrijke beslissingen in het leven om te gaan. Kansen en risico's worden verwerkt in wiskundige formules die als uitkomst 'doen' of 'niet doen' hebben – op een geinige manier getest bij vrouwen die schoenen aan het kopen zijn in New York.

Reageren