Holland Doc: 49-up

In 1964 benaderde de Britse regisseur Michael Apted veertien Engelse kinderen voor de documentaire 7 Up. Alle kinderen waren zeven jaar oud en werden geselecteerd uit verschillende lagen van de samenleving.

Om te onderzoeken of hun afkomst hun toekomst zou bepalen ging Apted iedere zeven jaar terug naar de kinderen - die nu vijftigers zijn - om te zien hoe hun leven zich ontwikkelde. Inmiddels is het de langstlopende 'real-life documentaire', die zich onderscheidt doordat het een soort sociologisch experiment is waarbij je daadwerkelijk de tijd ziet verstrijken. De mode verandert, relaties lopen stuk, alleen het klasseverschil lijkt onverwoestbaar.

Spiegel
In dit zevende deel 49 Up zijn er nog twaalf van de veertien deelnemers over en ze vertellen onder meer over de impact van de zevenjaarlijkse bezoekjes van Apted – er wordt ze immers iedere keer een spiegel voorgehouden.

Voorkennis
De documentaire kan zonder voorkennis bekeken worden, al is het voor de herkenbaarheid interessanter als je de eerste zes delen hebt gezien. Te huur bij de videotheek of in zijn geheel (inclusief 49 Up) te koop op dvd.

Reageren