I should be dead: Buried alive

19 november 2008 14:19 | overig-tv-nieuws | Door Televizier

Bijna de helft van de Nederlanders ziet levend begraven worden als de ergste manier om vermoord te worden. We worden nog liever gemarteld of levend verbrand.

Deze angst komt waarschijnlijk van vroeger, toen het nog wel eens voorkwam dat iemand levend onder de groene zoden belandde. Deze angst wordt levend gehouden door films en series waarin het nog regelmatig voorkomt. Vijf levende begrafenissen waar je het benauwd van krijgt:

1. Spoorloos

Nederlandse film uit 1988 naar het boek Het gouden ei van Tim Krabbé, waarin de echtgenote van Rex spoorloos verdwijnt bij een tankstation in Frankrijk. Rex krijgt jaren later de kans om te ontdekken wat er met zijn vrouw is gebeurd door hetzelfde te ondergaan als zij. George Sluizer regisseerde na het succesvolle Spoorloos ook de Amerikaanse remake getiteld The Vanishing, waarin Kiefer Sutherland en Sandra Bullock de hoofdrol spelen.

2. Kill Bill vol. 2

Het lijkt er sterk op dat Quentin Tarantino het idee om The Bride (Uma Thurman) als wraak levend te begraven van Spoorloos heeft afgekeken. De scène waarin The Bride erachter komt dat ze levend in een kist onder de grond ligt, zorgt ervoor dat iedere kijker het Spaans benauwd krijgt.

3. Crime Scene Investigation - Grave danger

Quentin Tarantino geeft blijkbaar de voorkeur aan levende begrafenissen in zijn producties, want na Kill Bill vol. 2 was het de beurt aan Nick Strokes in CSI. Nick wordt ontvoerd en belandt in een glazen kist vol beestjes onder de grond. Het CSI-team moet via de webcam toezien hoe hun collega langzaam de adem wordt ontnomen.

4. Bones - Aliens in a spaceship

Het was de grootste angst van hoofdrolspeelster Emily Deschanel (Dr. Temperence Brennan), maar scriptschrijver Hart Hanson had hier maling aan. In Aliens in a spaceship worden dr. Brennan en dr. Hodgins in haar auto begraven op een verlaten terrein in Virginia. Door hun natuurkundige kennis weten ze hun benauwde momenten onder de grond tot het uiterste te rekken.

5. Factor Giel

Toen Giel Beelen hoorde dat 45 procent van de Nederlanders bang was om levend begraven te worden, besloot hij voor zijn programma Factor Giel de proef op de som te nemen. Opgesloten in een kist met een camera en een alarmknop verdwijnt Giel voor geruime tijd onder de grond. Al snel raakte de presentator het gevoel kwijt dat het voor de televisie is en raakt hij in paniek.

Docu
In de documentaire I should be dead: Buried alive is te zien hoe een aantal mensen in werkelijkheid levend onder de grond belandde. Zo raakt een skiër bedolven onder twee meter sneeuw, ligt een constructiewerker 16 uur begraven onder een enorme hoeveelheid puin en komt een duiker vast te zitten in een onderwatergrot op 300 meter diepte. Hun grootste angst wordt werkelijkheid.