Interview met Hilmar Mulder

In het vierde seizoen van Holland's next top model worden de modellen in spe niet langer meer beoordeeld door Glamou's Karin Swerink, maar is het Hilmar Mulder, hoofdredacteur van Grazia, die gaat kijken wie van de dames de meeste potentie heeft.

Is het lastig om Karin te vervangen?
“Hopelijk ziet de kijker het verschil tussen de ene blondine en de andere. Mode loopt als een rode draad door mijn carrière. Ik begon als styliste, werd moderedactrice, chef mode en vervolgens hoofdredactrice van Cosmopolitan en nu van Grazia. Karin heeft het drie seizoenen heel goed gedaan, dus het is een uitdaging voor mij. Het enige wat ik kan doen is mezelf zijn en hopen dat het wat wordt.”

Waar let je op?
“Ik kijk vooral als hoofdredacteur van Grazia. Wat zijn de belangrijkste eigenschappen van een model? En: wat willen mijn lezers? Een model is meer dan een mooi plaatje. Ze moet een geheime toegevoegde waarde hebben. Het gros heeft een mooi smoeltje en een lekker figuur, maar zonder dat beetje extra blijf je die dertiende in het dozijn. Sommige meisjes gaan pas leven als de fotocamera flitst. Daar worden ze op getest. Zijn het stille wateren, diepe gronden? Of ‘what you see is what you get’?”

De modellen zitten in een luxe appartement. Lekker makkelijk?
“Ze hebben de luxe, maar die komt met een keerzijde. Het is niet altijd even glamourous als ze verwachten. Je mag dan bijvoorbeeld lekker luxe op Mauritius vertoeven, je staat daar dan misschien wel in je string op een lokale markt. Ik heb vaak genoeg gedacht: zó, met jou zou ik nu echt niet willen ruilen.”

Zo vlak na de ontknoping van het vorige seizoen alweer een nieuwe serie. Is dat niet wat snel?
“Dat dacht ik ook. Het tempo ligt in ieder geval hoog. Voor mijn gevoel is de finale van het vorige seizoen inderdaad nog niet zo lang geleden. Maar de televisiemakers zullen dat wel het beste weten. Het is een succes, dus we gaan door. Het is niet zo gek; bij bladen maken geldt dezelfde regel: herhaal je successen.”

Modellenwerk: onschuldige glitter & glamour of foute seks, drugs en rock ’n roll?
“De waarheid ligt ergens in het midden. Het hangt van je karakter af of je jezelf daarin verliest. Maar als ik een dochter van veertien zou hebben, zou ik haar niet in haar uppie laten gaan. Ze wordt dan in het buitenland in een appartement met andere modellen gestopt. Zonder vrienden en familie. Ze voelt zich eenzaam dan vraagt assistent-fotograaf of ze meegaat naar een feestje. Dan denkt zij: ja, anders zit ik vanavond weer alleen. Je kunt heel makkelijk wegglijden in dat wereldje.”

Reageren