Interview: Peter van der Vorst

20 oktober 2011 00:03 | overig-tv-nieuws | Door Televizier

Televiziers kersverse columnist Peter van der Vorst (39) is vanaf 21 oktober 2011 terug met een nieuwe reeks Van der Vorst ziet sterren, vol beroemdheden uit binnen- en buitenland.

Welkom bij Televizier! Krijg je veel reacties op je columns?
„Ja, ik merk echt dat ze gelezen worden. Vooral mijn eerste column over mijn haartransplantatie bracht veel teweeg. Het werd opgepikt door wel veertig websites: ‘Peter van der Vorst liet haar transplanteren’. Dat was nu ook weer niet de bedoeling. Maar ach, het was anders toch wel uitgelekt.”

Je begint deze week weer met Van der Vorst ziet sterren. Welke beroemdheden heb je gestrikt?
„We proberen vooral actuele gasten te hebben, dus ze staan nog niet allemaal vast. We spreken in elk geval Daniel Craig (James Bond) en Sarah Jessica Parker (uit Sex and the City), die allebei net een nieuwe film uit hebben. Ik vind dat wij de mensen moeten hebben die nu hot zijn en in de belangstelling staan. Vorig seizoen zijn we daarmee begonnen en dat werkt. Gasten hebben iets nieuws te vertellen. Dat is een extra reden om te kijken.”

Wanneer is iemand ‘ster’ genoeg voor jouw programma?
„Iemand moet succes hebben of zo bekend zijn, dat je meteen weet om wie het gaat als je de naam hoort. Mensen die echt succes hebben, zijn meestal op jonge leeftijd begonnen met wat ze nu doen en hebben er veel voor overgehad. De leukste portretten zijn die van mensen die geknokt hebben voor hun succes. Dat vind ik mooi om te laten zien. Ik haat mensen die bij de tv gaan om beroemd te worden. Ga eerst eens bij de ziekenomroep werken, waar ik en heel veel anderen ook begonnen zijn. Daar leer je alles, van knoppen bedienen tot regisseren. Dat is de basis.”

Met buitenlandse sterren heb je vaak maar vijf minuten. Vind je dat nog de moeite?
„Ja, in de hoop dat ik er iets uit kan halen. Dat kan weleens moeilijk zijn. Sommige sterren zijn echt vervelend. Ik heb me voorgenomen om er de volgende keer iets van te zeggen. Al moet je het niet te bont maken; dan krijg je de interviewbandjes niet mee en ben je echt voor niets gegaan. Het is altijd spannend. Ik probeer ook de achterkant van zo’n interview te laten zien; anders blijft er soms niets over.”

Je runt inmiddels een goedlopend bedrijf met twee succesvolle formats: Van der Vorst Ziet Sterren en Gepest. Ben je tevreden?
„Ja, het gaat goed. Duitsland is Gepest aan het maken, in België, Scandinavië en Australië zijn ze ermee bezig. Vorst Media mag nog wel iets groter worden. Ik zou het lekker vinden om een stuk of vier vaste lopende formats te hebben. Meer niet; ik wil mijn programma’s zelf blijven maken. Ik word onrustig als ik alles uit handen moet geven. Daar ben ik te perfectionistisch voor.”

Ben je een workaholic?
„Veel minder dan voorheen. Vorig jaar was het heel druk, omdat we twee programma’s tegelijkertijd maakten en ik alles presenteerde. Daarnaast deed ik ook nog Wie kiest Tatjana? en RTL Boulevard. Ik heb toen te snel ja gezegd tegen dingen waar ik eigenlijk geen tijd voor had. Ik heb het nu iets beter gepland, kan de knop ook beter omzetten. Ik neem geen werk meer mee naar huis. Soms heb je een paar extreem drukke maanden en dat is even heftig. Maar dan nog hebben mensen die in ziekenhuizen werken, het tien keer zwaarder. Ik verdien fantastisch, ontmoet leuke mensen, mag reizen en heb een leuk gezin. Ik moet niet zeuren.”

Wat zit er nog in de planning?
„We hebben een pilot opgenomen voor een programma over mensen met huurproblemen. De helft van Nederland huurt, maar alle woonprogramma’s gaan over koophuizen. Wij zijn enthousiast, nu de zenders nog. Van de zomer hebben we de documentaire In Hart en Nieren bij de AVRO gehad. Die heeft heel goed gescoord, dus we proberen in dat genre meer te ontwikkelen. We zijn met zeker vijf andere serieuze projecten bezig, maar die houd ik nog even onder de pet.”

Waar droom je nog van?
„Ik wil heel graag een goed ontbijtprogramma maken naar Amerikaans voorbeeld. Een soort Boulevard in de ochtend, maar dan breder, in huiskamersetting. Serieuze nieuwsrubrieken hebben we genoeg. We moeten met een lekker gevoel de dag in. Helaas is er in Nederland geen geld voor leuke ontbijttelevisie. Maar ooit ga ik dat maken.”

Meer over