King Arthur

De mythes van koning Arthur, de ridders van de ronde tafel, Merlin, Excalibur en lady Guinevere vormen al eeuwen de basis van boeken, toneelstukken en films. Veruit het meeste is verzonnen, maar er zijn aanwijzingen dat Arthur echt heeft geleefd.

King Arthur van regisseur Antoine Fuqua (Training Day) is uit 2004 en volgt de lijn die volgens veel historici het meest betrouwbaar is: Arthur zou volgens hen een Romeins-Britse legeraanvoerder zijn geweest, die in de vijfde of zesde eeuw de aanstormende Angelsaksen bestreed.

Actie
Toch zul je de verfilming van dit 'ware' Arthur-verhaal met een flinke korrel zout nemen. De producent heet namelijk Jerry Bruckheimer (Pirates of the Caribbean, Top Gun) en die staat meer bekend om zijn voorliefde voor vet aangezette actie dan zijn historisch geweten.

Laatste missie
King Arthur is een degelijk spektakel in de traditie van Braveheart en Troy, met veel massale gevechten, heldendom en een vleugje romantiek. Arthur (een mooie rol van Clive Owen) voert een gevechtseenheid aan van even dodelijke als trouwe ridders. Na vijftien jaar Romeinse dienst moeten ze nog één gevaarlijke missie volbrengen. Op deze queeste vindt Arthur naast de liefde van Guinevere (Keira Knightley) ook zijn eigen lotsbestemming.

Reageren