Klootwijk aan zee

'Het kost niks, is eindeloos lekker en het past precies in een blikje'. Wouter Klootwijk verwondert zich in dit nieuwe seizoen van Klootwijk aan Zee opnieuw over allerlei zaken die betrekking hebben op vis - en in deze eerste aflevering over sardines in het bijzonder.

Op zoek naar het geheim van de sardines - gewone vissen, maar altijd zonder kop en staart precies passend in een blikje in de supermarkt terug te vinden - trekt Klootwijk naar Marokko voor de antwoorden.

Kosten
In het uiterste zuiden gaat hij naar de 'sardinehaven' en vaart mee met een van de honderden kotters die iedere nacht grote hoeveelheden sardines binnenhalen. De lage kosten zijn in ieder geval al snel verklaard, bij gebrek aan machines gaat het binnenhalen en het uitladen van de vis allemaal handmatig: 'de vis gaat langs veel mensenhanden, maar die kosten hier niets'.

Fascinerend
Het is een fascinerend gezicht hoe de onwaarschijnlijke lading vis in hoog tempo van hand tot hand gaat en in kratjes wordt 'geconserveerd'. De verwerking gebeurt achthonderd kilometer verderop in een fabriek, waar honderden vrouwen aan de lopende band staan en de sardines in blikjes stoppen.

Blikje
Hoe het precies gedaan wordt, zullen we niet verklappen, dat is tenslotte het geheim, maar om Wouter Klootwijk nog maar eens te citeren: 'niet de sardine, maar het blikje is de baas'.

Reageren