Krakatoa: Volcano of destruction

Het docu-drama Krakatoa: The last days beschrijft de op één na grootste vulkaanuitbarsting van onze geschiedenis. In 1883 begon de aarde te borrelen op het Indonesische eiland Krakatoa, dat tussen Sumatra en Java ligt. In mei werd de vulkaan actief, maar de climax vond plaats op 27 augustus.

Vier keer ontplofte de Krakatoa en in 48 uur tijd spuwde de vulkaan 18 kubieke kilometer magma uit. Alle eilanden in de omgeving werden bedekt onder een enorme hoeveelheid heet gesteente en giftige gassen. De ontploffingen waren zelfs in Perth, Australië, op ruim 3500 kilometer afstand te horen. Op elke explosie volgde een tsunami. De golven bereikten een hoogte van meer dan dertig meter, waardoor er 36.000 mensen op de kusten van Java en Sumatra werden overspoeld door het water. Omdat Indonesië al eeuwen een Nederlandse kolonie was, waren er in 1883 talloze landgenoten op de eilanden aanwezig.

Bronnen
In het BBC-drama Krakatoa: The last days wordt de ramp met behulp van de ooggetuigenverslagen nagespeeld. Het boek van de Nederlandse geoloog Rogier Verbeek, die voor zijn onderzoek naar vulkanisme twee jaar woonachtig was op Java, was een van de bronnen. Er woonden ook veel Nederlandse bestuurders op de Indonesische eilanden.

Dagboek
Zo ook Willem Beijerinck, in de film gespeeld door de Britse acteur Rupert Penry-Jones, en zijn familie. Zijn vrouw Johanna hield een dagboek bij, waarin zeer gedetailleerd de gevolgen van de vulkaanuitbarsting zijn beschreven. Door de ooggetuigenverslagen van Johanna Beijerinck en Rogier Verbeek, die beiden ook als personage in de film voorkomen, is het gelukt om één van de meest verwoestende vulkaanuitbarstingen uit onze geschiedenis te reconstrueren.

Reageren