Laatste uitzending Peter R. de Vries Misdaadverslaggever

3 juni 2012 17:14 | overig-tv-nieuws | Door Televizier

Na vanavond stopt 'Peter R. de Vries misdaadverslaggever' definitief. Televizier blikt met Peter terug op vijf onopgeloste topdossiers.

De lezers van Peterrdevries.nl hebben de vijf onopgeloste zaken hieronder aangemerkt als topdossiers. Zelf vindt Peter het lastig een selectie te maken: „Heel veel zaken zijn voor mij gelijk, je kunt daar niet in wedijveren, al blijft een groot aantal van de moorden op jongeren en kinderen me bij. Ik kom makkelijk tot zo’n 30 zaken waarvoor mensen mij nog ’s nachts wakker mogen maken als ze de oplossing weten, ook ná de laatste uitzending. Ik stop met het programma, maar na een lange vakantie ga ik gewoon weer aan de slag als misdaadverslaggever.”

1. Tanja Groen

In 1996 startte Peter een eigen onderzoek naar de in 1993 ­verdwenen Tanja Groen. Per helikopter onderzocht hij samen met Tanja’s moeder alle mogelijke fietsroutes die de verdwenen ­studente genomen zou kunnen hebben. Ook looft hij een beloning van 5000 gulden uit (nu ongeveer € 2270 euro) voor de vinder van Tanja’s fiets. Peters zoektocht levert echter niets op.

2. Petertje Oort

In 1982 wordt het lijk van de ­tienjarige Peter Oort gevonden in de ringvaart bij zijn woonplaats Purmerend. Hij is niet alleen moedwillig verdronken, maar ook seksueel misbruikt. Het sporen­onderzoek levert destijds niets zinnigs op, omdat de technieken om bewijsmateriaal via DNA-onderzoek te verkrijgen, helaas nog in de kinderschoenen ­stonden.

3. Alex Wiegmink

In 2003 wordt het verkoolde lijk van de 44-jarige Alex aangetroffen in een uitgebrande auto. De zaak werd beter bekend als de Posbankmoord, vernoemd naar het natuurgebied waar Alex ten tijde van zijn verdwijning jogde. Er ontbrak elk spoor van een dader of een aanleiding. Totdat Peter in 2008 een anonieme tip krijgt dat autodief Bernard K. de moord op Alex zou hebben gepleegd. De theorie gaat dat Alex getuige was van een auto-inbraak en dat dit onfortuinlijke toeval hem uiteindelijk fataal is geworden.

4. Natalee Holloway

Toen Peter zich vastbeet in de verdwijningszaak van de Amerikaanse Natalee op het eiland Aruba, leverde dat onderzoek hem internationale bekendheid én een Emmy Award op. Ondanks zijn inspanningen, inclusief under­coveronderzoek, heeft hoofdverdachte Joran van der Sloot echter nooit bekend, noch is Natalees stoffelijk overschot ooit gevonden. 

5. Marianne Vaatstra

Na de moord op de 17-jarige Marianne in 1999 wordt het eerste grootschalige DNA-onderzoek op touw gezet. Peter is vanaf het begin bij de zaak betrokken en kwam onlangs met nieuwe onthullingen. Zo zou de moordenaar van Marianne weleens veel dichterbij gezocht ­moeten worden dan tot voorheen werd gedacht. 

Laatste aflevering

Eén moordzaak wordt vanavond echter wel opgelost. In de laatste aflevering reist Peter af naar Libanon om de moordenaar van de Rotterdamse Fanchette van den Tol op te sporen en te confronteren met de familie van de in 1992 vermoorde vrouw.

Vanaf 21.30 uur blikken Peter en zijn team terug op 17 jaar misdaadverslaggeving op televisie met een speciale backstage uitzending waarin een kijkje wordt gegeven achter de schermen van het misdaadprogramma. Deze affscheidsaflevering belooft behoorlijk emotioneel te worden. Ook de doorgaans stoicijnse Peter R. laat het niet onberoerd.

Meer over