Lachen is gezond

De oude Grieken wisten hoe ze verhalen moesten vertellen. Entertainen zat de Grieken in het bloed en de overblijfselen zijn nog elke dag te bewonderen. Oude theaters, waar honderden zo niet duizenden verhalen opgevoerd zijn. Grote tragedies met een slechte afloop en de verhalen met een goede afloop: komedies.

In onze tijd is de definitie van komedie redelijk aangescherpt en denken wij aan de komedie als de creatuur van de lach. Wij zijn massaal op zoek naar de lach en 'comedy' is dan ook 'big business' geworden in televisieland. In vele vormen wordt het gezochte amusement aangeboden en zo kiest iedereen zijn eigen vermaak op één van de vele kanalen. Maar waarom zijn wij toch zo op zoek naar de lach?

De wereld verhaast en verhardt. Om alles even van je af te zetten, zoek je naar vertier. Het kijken naar goede komedie geeft zeker de nodige afleiding. Even lekker lachen, ook al is het een zeer overdreven of zwartgallige versie van de werkelijkheid.

In relatief moeilijke tijden is het namelijk makkelijker om te kijken naar komedie dan naar zwaarmoedige programma’s. Je wilde tenslotte even ontsnappen, even helemaal niets. Gewoon lachen!

Lachen fungeert vaak als masker en geeft hoop. Lachen is gezond en op dit moment is het dus maar de vraag hoe het met mij verder moet. De lama's is gestopt en er wordt niet meer geïmproviseerd. Geen dierenwinkel, geen draaideur en ook geen moordspellen meer. Bedankt lieve Lama's, maar blijf vooral 'lekker gewoon'!

Reageren