Made in the eighties

Beenwarmers, de Rubik's kubus en het einde van de Koude Oorlog. Na Made in the sixties en seventies staan vanavond de jaren tachtig centraal in Made in the eighties.

Presentator Joost Karhof (39) is wederom van de partij en ook de formule is hetzelfde. Joost: "Net als in de vorige programma's proberen we een tijdsbeeld te schetsen van hoe het leven in de jaren tachtig was. Van de heersende economische crisis, de bezuinigingen, de kruisraketten en de kraakbewegingen tot de opkomst van aids, het Europees Kampioenschap van 1988, Willem Ruis en het A-team. De onderliggende vraag is: wat hebben we aan de jaren tachtig gehad?"

Wat is jouw inbreng geweest?
"Naast dit programma ben ik de afgelopen tijd ook druk geweest met andere dingen, waaronder De wereld draait door en Nova. Ik ben wel bij de brainstormsessies geweest, maar de meeste credits gaan absoluut naar de redactie."

Wat krijgen we te zien?
"We kijken met Ed Nijpels terug op zijn hoogtijdagen als Ed Raket. Debbie Jenner, bekend van Doris D. and the pins en later als aerobic-instructrice op tv, bespreekt de mode uit die tijd en dj Daniel Dekker gaat in op de muzikale jaren tachtig. Kortom: er komt echt heel veel leuks voorbij."

Wat zijn jouw eigen herinneringen aan de jaren tachtig?
"De jaren tachtig is het eerste decennium dat ik echt bewust heb meegemaakt. De jaren zestig ken ik alleen van verhalen en van de jaren zeventig herken ik bijvoorbeeld alleen de inrichting van ons huis. De jaren tachtig zijn mijn jaren. Het was mijn middelbare schoolperiode, ik ken alle muziek uit die tijd en loste binnen veertig seconden de Rubik's kubus op. Dat kan ik nu overigens niet meer."

Wat zijn je mooiste en slechtste herinneringen uit die tijd?
"Persoonlijk? Het mooiste is toch wel het behalen van mijn VWO-diploma. Dat was in 1988. Ik realiseerde me op dat moment dat ik écht iets voor elkaar had gekregen. Slechte herinneringen heb ik eigenlijk niet uit die tijd."

Wat is typisch jaren tachtig volgens jou?
"Getoupeerd haar, de opkomst van de computer, de economische crisis, enorme schoudervullingen en de Rubik's kubus. Ik was persoonlijk in die tijd niet zo heel erg bezig met het einde van de Koude Oorlog."

Reageren