Met Jort in de PC

In het eerste, hilarische, seizoen van Bij ons in de PC vielen ze al op: de puissant rijke mensen met hun buitenissige en verkwistende hobby's (niet zelden winkelen). In het blad Televizier legde presentator Jort Kelder al uit dat hij zich niet altijd op zijn gemak voelt tussen deze mensen. Maar hier legt hij uit dat de mensen in de PC hem ook mateloos fascineren.

Voor wie Bij ons in de PC nog nooit heeft gezien: dit programma over de duurste winkelstraat in Nederland gaat natuurlijk niet alleen over winkelen. "Als ik alleen maar shoppers in beeld had moeten brengen, had ik gezegd: 'Vraag eens een leuk huppelend RTL-meisje om dat te doen.' Zo van: hé gezellig, wat heb je in je tassie? Die insteek interesseert mij maar beperkt. Ik wil het verhaal erachter horen."

Excentriek
Het verhaal achter de rijken? "Nederlanders zeggen vaak: ja, ach, die rijken. Maar vergis je niet: mensen worden niet zomaar rijk. Het zijn vaak extremisten. Ze kunnen iets heel goed, ze zijn vaak keihard, meedogenloos en bezeten. Misschien speelt geluk ook een rol, maar deze mensen hebben toch iets in hun karakter waardoor zij zo rijk worden. Wat ze vervolgens met dat geld doen, ja, eh, dat is zeer verschillend. De een doet er iets chics en aardigs mee, de ander doet alleen maar platte dingen."

Niet te koop

Zo dachten sommige mensen tijdens het draaien van Bij ons in de PC dat Jort wel om te kopen was. Hoe plat. "Er was zo'n man de vorige keer, iemand uit de Quote 500, die zei: 'Joh, we zenden het gewoon niet uit. Je mag een paar krokodillenleren schoenen van vijfduizend euro uitzoeken. Dat is allemaal geregeld!' En vervolgens stopt hij wat geld in mijn zak. Nou, heel vriendelijk bedankt, maar hier heb je je schoenen en je geld. Dat doen we dus niet."

Tussen ego en angst

Nu de gemiddelde shopper op de PC weet wat je van Jort kunt verwachten, is het vast moeilijker geworden om hen voor de camera te krijgen. "Ze strijden altijd tussen de ego en de angst. Het is altijd: ga ik nu iets voor de camera zeggen of niet? Ja, want ik ben niet voor niets net naar de kapper geweest en heb een nieuwe jurk aan. En nee: gaat hij me niet voor gek zetten? Mijn doelstelling is niet om mensen voor gek te zetten, dat doen ze zelf wel. Camera's registreren meedogeloos, die doen hun werk en de kijker moet er zelf iets van vinden."

Hij haat winkelen

En Jort, wat vindt hij nu zelf van de PC? "Als je alle eerdere afleveringen van het programma bekijkt, komt je er niet achter of ik nu voor of tegen ben. En ik weet het ook niet. Ik kom er toch wel graag, vind het leuk dat het er is. Maar ik koop er alleen nooit wat. Ik ben geen shopper, ik heb zelfs een ontzettende hekel aan winkelen. En ik ga al helemaal niet slenteren met een tasje in m'n hand. Dat vind ik echt zo zonde van m'n tijd."

Reageren