Monroe: Class of 76

"Er zaten 32 kinderen in de klas, in 1976. 32. Mocht iemand dit ooit horen, weet dan dat ik niét gek ben. (...) We worden stuk voor stuk vermoord."

Deze ijzingwekkende woorden vormen de rode draad van de eenmalige Britse thriller Monroe Class of 76, vanavond bij de KRO. Ze werden op een bandje ingesproken door Pat Fisher, die recent zelfmoord heeft gepleegd.

Toeval?
Inspecteur Tom Monroe (Robert Carlyle) ontdekt dat Fisher de zoveelste overleden oud-leerling is uit één en dezelfde klas. Toeval of moord? We vragen het John Ireland, de bedenker en schrijver van Monroe.

Klassenfoto
"Haha, ...wacht maar af! Het idee voor Monroe Class of 76 ontstond nadat ik samen met mijn 14-jarige zoon wat oude klassenfoto’s zat te bekijken. De meeste klasgenoten konden we zó thuisbrengen, maar één jongen op de foto zei ons helemaal niets... Wie was hij, waar kwam hij vandaan en waarom stond-ie daar? Het één leidde tot het ander en zo ontstond een verhaal over een schoolklas, waarbij de ene na de andere leerling onder mysterieuze omstandigheden om het leven komt."

Pure fantasie?
"Ja, hoewel tijdens het schrijven me een krantenbericht uit de jaren 80 voor ogen stond van een schoolklas, ergens in Schotland, waar ook veel doden vielen. Op het laatst waren daar nog maar tien of twaalf leerlingen over. Er was weliswaar geen moordenaar actief geweest, maar wél een andere boosdoener: drugs."

Wat weten we over de dienstdoend inspecteur van vanavond?
"Tom Monroe is een echte 'loner', een eenzame kerel, zonder huis of haard. Hij heeft zichzelf ten doel gesteld deze zaak tot een goed einde te brengen omdat hij bij een eerdere moordzaak mensen heeft moeten teleurstellen. Dat Monroe zo op zichzelf is, heeft met zijn opvoeding te maken. Monroe werd vroeger door zijn vader gedwongen allerlei nare krantenberichten te lezen. Daardoor is hij nogal wantrouwend naar andere mensen toe. Dus inderdaad, ook wíj geven de ouders weer de schuld, haha."

Matt Burke in Taggart, Eddie Fitzgerald in Cracker, John Rebus in Rebus en nu weer Tom Monroe in Class of 76. Wat maakt Schotse politiemannen zo bijzonder?
"Schotten zijn uitermate vriendelijk en warmhartig, maar ze laten zich niet makkelijk voor de gek houden. Als je hen te ver pusht, komt hun donkere kant naar boven en dan kan je je beter bergen. Kijkers merken dat aan personages als Monroe en weten dat zonder meer te waarderen. Hun voorzichtige houding komt voort uit een diep wantrouwen veroorzaakt door jarenlang onderdrukking vanuit Engeland. Ook nu nog is het Engeland vóór en Engeland na. Hoeveel mensen zeggen niet Engeland tegen Schotland?"

Heb je nog kunnen achterhalen wie die jongen was op de foto van je zoon?
"Nee. Waarschijnlijk was het gewoon een jongen van een gezin dat op doorreis was. Toevallig zat hij net in zijn klas toen de jaarlijkse groepsfoto werd gemaakt. Maar... misschien was het wel een geestverschijning, wie zal het zeggen? Class of 76 bewijst per slot van rekening dat je niets moet uitsluiten."

Reageren