Natuurlijk Nico

Al sinds 1980 is Nico de Haan de onbetwiste natuur- en vogelgoeroe van Nederland. Vanaf vanavond reist hij (in de herhaling) weer langs de allermooiste natuurgebieden.

Heeft u niet alle natuur al gezien?
"Gelukkig zijn natuurgebieden niet statisch. Ze veranderen steeds. Bovendien wordt het scenario van dit programma geschreven door de vogels die je tegenkomt. Zo ontdek je elke keer wat anders. Maar zelfs in m’n achtertuin zie ik nog dingen die me verbazen. Laatst zaten er zeven merels op rij te badderen."

Welk gebied raadt u aan als je als stadsmens eens mooie natuur wilt zien?
"Texel. Je kunt er langs de wadkant fietsen waar veel vogels zitten. En die zijn niet bang. Ze broeden naast het fietspad. Het is één groot openluchtmuseum."

Wilt u de kijker iets leren?
"Het moet vooral genieten zijn, maar hoe meer je weet, hoe spannender de natuur wordt. Dat is net als met postzegels verzamelen. Wat voor de één een stukje papier is, kan voor de ander een schat betekenen. Maar dan moet je het wel weten. Ik geef ook vogelexcursies (www.vogelskijken.nl). Ik viel een keer bijna van m’n fiets omdat ik een zwarte wouw zag. De cursisten hadden geen idee. Zij moesten vooral lachen omdat ik zo raar deed."

Is het echt zo dat u vroeger de Mulo niet heeft gehaald omdat u teveel naar vogels keek?
"Ik moest van Zalk naar Hattem fietsen en dat is een groot natuurgebied. Soms kwam ik niet eens op school aan. Daar kreeg ik dan later natuurlijk weer last mee. Maar uiteindelijk heeft alle kennis die ik toen heb opgedaan me wel wat opgeleverd. En de Mulo heb ik later nog afgemaakt."

Wat is uw favoriete vogel?
"De Vlaamse gaai. Hij is niet alleen heel slim, maar ook heel mooi! Hij eet eikels uit bomen, verstopt die overal en weet ze een half jaar later nog terug te vinden. Hij barst ook van de emoties, heeft een mooie kuif en mooie kleuren."

Reageren