Netflix nu in Nederland, de eerste maand is gratis

Netflix, de grootste online videodienst van Amerika, is vandaag eindelijk ook in Nederland gestart. En het mooiste is: de eerste maand is gratis.

Netflix is de grootste online videotheek van de wereld. Meer series en films dan je ooit in je leven kunt bekijken, allemaal handig bij elkaar, te bekijken voor een vast bedrag per maand. In thuisland Amerika is Netflix zo populair, dat het in z'n eentje goed is voor 1/3 van al het internetverkeer van gewone consumenten. 

Na een lange aanloopperiode - gevoed door geruchten - is de dienst vandaag ook in Nederland gestart. Het kost 7,99 per maand, dat is nog minder dan de populaire muziekdienst Spotify. En het mooie is dat iedereen de eerste 30 dagen gratis Netflix mag proberen. 

Arrested Development

Goed nieuws dus voor de tv- & filmfan die veel wil zien en wel klaar is met dat illegale downloaden. Maar helaas, lang niet alle series zijn terug te vinden in de digitale videotheek. Series en films komen en gaan, dat heeft ook te maken met de rechten die Netflix kan kopen. En daarnaast zal een concurrent als HBO nooit de rechten van een topserie als Game of Thrones aan de concurrent gunnen.

Om nog steviger in de schoenen te staan ten opzichte van concurrenten als HBO, Google, iTunes en Amazon is Netflix ook in de productie van tv-series gestapt. House of Cards (van Kevin Spacey) en de herboren cultserie Arrested Development sleepten zelfs Emmy Awards in de wacht

Het leuke is dat een kijker bij Netflix niet een week hoeft te wachten tot een volgende aflevering van een serie beschikbaar is, maar dat alle afleveringen van één seizoen tegelijk online gezet worden. Fantastisch voor de echte serie- & filmfan dus, hoewel Netflix niet altijd in een goed daglicht staat. In Amerika was er al behoorlijk wat kritiek op de botte manier waarop films soms bijgesneden worden door de online videodienst.

Overal kijken

Onderdeel van de succesformule is dat Netflix op alle mogelijke apparaten afspeelbaar is. Zo zijn er al apps voor tv's, tablets, spelcomputers en telefoons. Op die manier kan een abonnee altijd en overal alles zien. Op dit moment worden vooral de Xbox 360 en de PlayStation 3 als mediaplayers gebruikt, maar er bestaan ook apps voor Apple iOS en Android. 

Personaliseren

Netflix vraagt de gebruiker naar favorieten en raadt vervolgens nieuwe series en films aan. Vervolgens leert het systeem de smaak van de kijker kennen, op basis van beoordelingen en bekeken films en series, waarna het steeds betere kijktips geeft. In een gezin (of huishouden) zijn gratis vier extra profielen toe te voegen, zodat de tips gepersonaliseerd gegeven worden.

Grootste ter wereld

Nog even wat cijfers die indruk maken: Netflix heeft al 36 miljoen abonnees in veertig landen, die samen meer dan 1 miljard uur aan tv en film bekijken. En dat is per maand. In thuisland Amerika is Netflix dus goed voor meer dan 1/3 van al het internetverkeer van gewone consumenten. Zelf noemt het bedrijf zich de grootste tv-aanbieder op internet. 

Concurrentie

Ondertussen zit de concurrentie natuurlijk ook niet stil. HBO heeft nog geen prijsverlaging aangekondigd, maar RTL heeft wel alvast Videoland gekocht en komt binnenkort met een eigen all-you-can-watch videodienst.

Meer over:

Reageren