Oorlogsdrama

Eén van mijn favoriete boekverfilmingen is een miniserie over een legereenheid in de Tweede Wereldoorlog. De eenheid was van begin tot eind betrokken bij de bevrijding van Europa en heeft daarvoor ook de nodige offers gebracht.

Alles hadden de mannen voor elkaar over en zo waren ze zelfs bereid voor elkaar te sterven! Je kunt wel zeggen dat de mannen een speciale band hadden. Vergelijkbaar met de band tussen broers. Het gaat dan ook over de verfilming van het boek Band of Brothers van Stephen Ambrose.

Het boek vertelt het waargebeurde verhaal van de mannen in Easy Company en op de televisie komt het echt tot leven. Van de dropping boven Normandië tot het plunderen van het Adelaarsnest.

Visueel is het een juweeltje, de acteurs zijn overtuigend en door de geluids- effecten wordt je als het ware erelid van 'Easy'. Je lijkt alles van dichtbij mee te maken, maar door de realistische kijk achter de schermen van de bevrijding, rijst er ook een wezenlijke vraag.

Niemand weet wat hij doet in een crisissituatie en iedereen hoopt dat hij de moed zal hebben om op te staan en te vechten. Uit levensbehoud vecht iedereen, maar vecht je ook voor een ander?

Mijn respect voor de mannen van Easy Company is na het zien van het indrukwekkende oorlogsdrama nog groter geworden. Ik kan alleen maar dankbaar zijn voor hetgeen zij ruim 60 jaar geleden hebben gedaan en genieten van mijn vrijheid.

Reageren