Opgelicht?!: Laat je niet neppen

Ze gingen voor tienduizenden euro het schip in. Een half jaar geleden kwam er echter een eind aan haar malafide praktijken. De redactie van Opgelicht, gealarmeerd door de gedupeerden, spoorde haar op en wat niemand had verwacht, gebeurde: ze gaf zichzelf aan bij de politie.

Het is een van de opmerkelijkste opgeloste zaken uit de geschiedenis van het Tros-programma voor genepte consumenten.

Pinfraude
In de eerste aflevering van het nieuwe seizoen komt presentatrice Antoinette Hertsenberg er uitvoerig op terug. Voor de rest verwachten de makers van Opgelicht de komende maanden weer veel klachten over het skimmen van betaalpassen en plunderen van rekeningen door Oost-Europese criminelen.

Tips en waarschuwingen
„Bij het pinnen je hand boven het toetsenbord houden en nooit je pas afgeven”, adviseert eindredactrice Cindy Wever. Ook via internet zullen laaienlichters hun slag blijven slaan. „Je zet bijvoorbeeld een camera te koop op Marktplaats, iemand wil ’m van je kopen en stuurt een betalingsbewijsje op, jij stuurt hem de camera en daarna blijkt het bewijze een vervalsing te zijn. Weg geld. Op dat thema bedenken ze steeds nieuwe varianten.”

Mailfraude
Tot slot is een waarschuwing tegen de mailfraude door Liberiaanse ‘zakenmannen’ op zijn plaats. Blijf alert, laat je geen rad voor ogen draaien. Of zoals Cindy benadrukt: „Als het te mooi is om waar te zijn, is het dat meestal ook.”

Reageren